Građevinski inženjer tvrdi da je uzrok obrušavanja zidina ljudski faktor

Nasuta zemlja prijeti ulcinjskim bedemima

“Mislim da je suvišno odgovoriti na pitanje ko je dopustio nesavjesnom graditelju ovo nasipanje i ovakav bahat odnos prema našem najvrednijem lokalitetu. A gdje je bila inspekcija u zadnjih 12 godina kada je gradnja počela? Odgovor se sam nazire“

26978 pregleda 179 reakcija 17 komentar(a)
Obrušio se dio zidina, Foto: Privatna arhiva
Obrušio se dio zidina, Foto: Privatna arhiva

Obrušavanju zidina u Starom gradu dominantno je doprinio ljudski faktor, dok su klizišta u Pinješu i ranije u Kručama brutalne posljedice prirodnih procesa.

To je za “Vijesti” ocijenio poznati građevinski inženjer Mentor Lunji.

“Ne treba biti građevinski stručnjak da bi se prepoznalo što je uzrok obrušavanju zidina Starog grada u Ulcinju. Jasno je da je tu bilo nedozvoljenog nasipanja zemlje i šuta u visini od metar i po do dva, što je proizvelo aktivni pritisak za koji zidine nijesu bile projektovane. Ako tome dodamo i natapanje vodom od obilnih padavina, što je povećalo horizontalni pritisak, onda je uzrok kristalno jasan...“, kazao Lunji.

Naveo je da je obrušavanju dijelom mogao pomoći rastresiti krečnjak na kontaktu zidina i osnovne stijene, koji je popustio pod dodatnim pritiskom.

 

“Mislim da je suvišno odgovoriti na pitanje ko je dopustio nesavjesnom graditelju ovo nasipanje i ovakav bahat odnos prema našem najvrednijem lokalitetu. A gdje je bila inspekcija u zadnjih 12 godina kada je gradnja počela? Odgovor se sam nazire“, kazao je Lunji.

Dio zida u središnjem dijelu Starog grada, u neposrednoj blizini već godinama nedovršenog objekta, obrušio se prije sedam dana. To je izazvalo strah i uznemirenje kod mještana koji žive unutar drevnih zidina.

“Nije nam svejedno. Vidjećemo“, kazao je “Vijestima” jedan od njih. Lunji ističe da nije saglasan sa konstatacijama pojedinih zvaničnika Opštine da zidine u nastavaku obrušenog dijela nijesu u opasnosti.

“I u tom dijelu situacija je slična što se opterećenja od tla tiče. Možda sa jednom razlikom što će taj dio zidina najvjerovatnije popustiti dijelom po jasno vidljivoj pukotini koji se prostire na nivou i po dužini nasipa. Ne radi se ovdje toliko o statičkom problemu, kako na prvi pogled može izgledati, više je riječ o restauracijiskom, konzervacijskom pitanju. Statička intervencija nije toliko komplikovana koliko će biti problematično vratiti zidine u pređašnje stanje... a treba što prije intervenisati“, istakao je Lunji. Dok se čeka izrada restauracijskog i statičkog projekta, koja će, kako je kazao, sigurno da potraje, Opština bi hitno trebalo da ukloni nasutu zemlju i tako spasi preostale zidove od mogućih obrušavanja.

Dva dana nakon obrušavanja zidina u Starom gradu, odlomio se dio brda u ulcinjskom naselju Pinješ - ogromne količine zemlje, stijena i kamenja zatrpale su obje kolovozne trake...

Pinješ
Pinješfoto: Samir Adrović

Stravično klizište, tri osobe u dva automobila u pokretu preživjele su igrom sudbine - sekunde su dijelile od tragedije. Gojko Bogojević, Aleksandra Božović i Nadica Dimitrijević prošli su sa lakšim povredama.

“Mislio sam da ću tu ostati“, kazao je Bogojević nakon što je sa mjesta suvozača izvukao živu glavu.

Pinješ
Pinješfoto: Privatna arhiva

Dimitrijevićeva je “Vijestima” ispričala da je sve djelovalo nestvarno. “Bandera koja pada na put kao na nekom usporenom snimku, onda zemlja i kamenje koji guraju auto... A u stvari, sve je trajalo dvije sekunde“, kaže ona. Lunji ističe da je u slučaju Pinješa riječ o plitkom, ali visokom klizanju. “U tom dijelu preovlađuju pješčari, glinci, gline i očigledno obilno natapanje vodom osim što je povećalo masu kliznog dijela, odnosno povećalo opterećenje na kliznu ravan, ono je razorilo i kontakt sa stijenom i taj dio brda je popustio“, pojasnio je on.

Ocijenio je da su prije bilo kakvih intervencija neophodna geomehanička ispitivanja koja će odrediti sastav slojeva i stabilnost terena na buduća klizanja. “U međuvremenu, neophodno je izraditi privremene potporne zidove za sigurnost korisnika tog puta“, kazao je Lunji.

Novi put kroz Pinješ, koji važi za jednu od glavnih saobraćajnih arterija u gradu, u prekidu je do daljeg, a iz Opštine najavljuju raspisivanje tendera za sanaciju klizišta po hitnom postupku.

U međuvremenu, kako je kazao načelnik službe zaštite i spasavanja Saubih Mehmeti, angažovan je tim eksperata koji će pripremiti plan za sanaciju klizišta.

Jeza martovske noći 2015. u Kručama

Pod sjenkom odrona u gradu koji su u žiži javnosti, već skoro pet godina tihuje ogromno klizište u Kručama. U eroziji tla, martovske noći 2015. godine, odvojio se dio brda, a prema moru krenulo je oko 70 kuća. Porušene kuće, raskopani putevi, krateri i pukotine svjedočili su tada o jezivoj noći. Iako su najavljivani sanacioni planovi, javnost do danas ne zna ništa o tome... U međuvremenu, vlasnici vikendica promijenili su mjesto prebivališta...

“Kruče su aktivno klizište ‘u mirovini’ do momenta kada tu prividnu stabilnost ne poremete vanjske ili unutrašnje aktivnosti, kao što su padavine, pa čak i neznatna pomjeranja tla usljed zemljotesa. U suštini, riječ je o sedimentima punim vode koja će i dalje biti u pokretu... Teško da se tu nešto kvalitetno može uraditi bez ozbiljnih investicija“, tvrdi Lunji.

Preporučujemo za Vas