Unija pomoraca: Pomorce staviti u prioritetnu grupu za imunizaciju

"Takođe, u Evropskoj uniji se pokrenulo pitanje potrebe izdavanja potvrde nakon obavezne vakcinacije za sve one koji namjeravaju putovati (tzv. COVID pasoš). Ove razloge i eventualne posljedice moramo predstaviti Institutu za javno zdravlje kako bi blagovremeno mogli i reagovati.”- saopšteno je iz Unije

4834 pregleda 27 reakcija 14 komentar(a)
Ilustracija, Foto: shipposting.com
Ilustracija, Foto: shipposting.com

Crnogorski pomorci, kojih je oko 6.000 na stranim kompanijama, trebalo bi da imaju prioritet prilikom vakcinacije protiv koronavirusa, saopšteno je u subotu nakon sjednice UO Unije pomoraca Crne Gore.

“Tema je bila i definisanje stavova vezanih za nabavku i opredijeljivanje određenog broja vakcina protiv virusa Kovid-19 pomorcima, u skladu sa saznanjima da će određene pomorske kompanije sasvim izvjesno tražiti vakcinu kao obaveznu za ukrcaj na brod, odnosno smjenu posade. Takođe, u Evropskoj Uniji se pokrenulo pitanje potrebe izdavanja potvrde nakon obavezne vakcinacije za sve one koji namjeravaju putovati (tzv. COVID pasoš). Ove razloge i eventualne posljedice moramo predstaviti Institutu za javno zdravlje kako bi blagovremeno mogli i reagovati.”- saopšteno je iz Unije.

Razgovaralo se i o mogućnosti usaglašavanja ljekarskih pregleda sa standardima u pomorskoj industriji, kao i o mogućnosti nostrifikacije ljekarskih uvjerenja a što bi, kako je istaknuto, u mnogome olakšalo našim pomorcima koji zbog situacije sa Kovidom-19 nisu u stanju doći u Crnu Goru na ljekarski pregled. O narednim koracima rukovodstva Unije pomoraca Crne Gore u tom pravcu, članstvo će biti pravovremeno obavješteno.

Objašnjavaju da,naši pomorci sve češće nailaze na nemogućnost realizacije namjere da sa broda, uslijed nepredviđenih okolnosti nastalih kod kuće, posredstvom zapovjednika ovlaste nekog od svojih bližnjih, da u njihovo ime regulišu aktivnosti za vrijeme njihovog odsustva.

“Ovaj problem je naročito izražen u notarskim kancelarijama središnje ili sjeverne regije Crne Gore, gdje notari nemaju dovoljno sluha za pomorce, i ne vode se običajnim pravom da zapovjednik broda može biti posrednik pri izdavanju ovlaštenja, odnosno garant vjerodostojnosti izjave.” -saopšteno je iz Unije pomoraca Crne Gore.

Bonus video: