Pozvali se na na domaće i međunarodne propise

Ko je i koliko platio smještaj u "Budvanskoj rivijeri": Policijski i partijski ceh - poslovna tajna

Iz državne kompanije “Budvanska rivijera” odbili da odgovore ko im je i koliko platio za boravak policajaca, ali i funkcionera DPS-a, tokom ljetošnjeg prevrata u Budvi

57980 pregleda 349 reakcija 69 komentar(a)
Haos ispred Opštine, Foto: Vuk Lajović
Haos ispred Opštine, Foto: Vuk Lajović

Ko je i koliko platio smještaj policijskih snaga u hotelskim kapacitetima “Budvanske rivijere” tokom ljetošnjeg političkog prevrata u Budvi, te koliko su vremena boravili i koliko apartmana i soba koristili, predstavlja poslovnu tajnu te državne kompanije.

Pozvavši se na na domaće i međunarodne propise, iz “Budvanske rivijere” su odbili da odgovore na pitanja “Vijesti” u vezi sa boravkom policijskih snaga, uz obrazloženje da “podaci i dokumenta o korisnicima usluga... predstavljaju poslovnu tajnu“.

“Imajući razumijevanja za Vaša pitanja i principe istraživačkog novinarstva, a cijeneći transparentnost rada našeg društva, informišemo Vas i Vaše čitaoce da je zaštita podataka o hotelskim gostima predmet regulisanja domaćih i međunarodnih propisa i uzansi. To podrazumijeva da je Hotelska grupa ‘Budvanska rivijera’ AD Budva, kao i ostala društva koja pružaju hotelske usluge, u obavezi da bez izuzetka strogo poštuje postupke registracije gosta i čuvanja/neodavanja podataka o njima, odnosno da iste tretira kao poslovnu tajnu. Takođe, podrazumijeva da su svi gosti koji su boravili u kapacitetima Hotelske grupe tu uslugu uredno i platili“, odgovoreno je iz službe za odnose s javnošću.

Policijske snage iz drugih gradova upućene su u Budvu sredinom juna, kada je uz njihovu asistenciju Upravna inspekcija nasilno smijenila legalno izabrana vlast.

Uslijedili su nemiri u metropoli turizma, praćeni slučajevima brutalnog prebijanja građana na ulicama 24. juna, a neki od tih slučajeva su i procesuirani.

Policajci su bili smješten u Turističkom naselju “Slovenska plaža“ do loklanih izbora 30. avgusta.

Riječ o policijskim snagama koje su svakodnevno bile u Budvi i obezbjeđivale zgradu Opštine kako u nju ne bi mogli da uđu predstavnici DF-a i Demokrata, predvođeni Markom Carevićem i Krstom Radovićem.

 Jake policijske snage danima bile pred Opštinom
Jake policijske snage danima bile pred Opštinom foto: Vuk Lajović

Njih dvojicu je na kontroverznoj sjednici parlamenta, održanoj upravo u konferencijskoj sali Turističkog naselja “Slovenska plaža“, smijenila politička većina okupljena oko DPS-a i tadašnjeg nezavisnog odbornika Stevana Džakovića...

Iz “Budvanske rivijere” nijesu odgovorili ni ko je i koliko platio smještaj poslaniku DPS-a Andriji Nikoliću koji je, kako su u više navrata isticali iz aktuelne vlasti, tokom ljetošnjih dešavanja i izborne kampanje bio smješten u “Slovenskoj plaži”.

S obzirom na to da su tokom izborne kampanje na društvenim mrežama nerijetko objavljivane fotografije čelnika DPS-a iz sala “Slovenske plaže”, “Vijesti” su pitale koliko je ta partija platila korišćenje prostora. Iz “Budvanske rivijere” nijesu odgovorili, ali su istakli da je Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) da su u svemu zakonski postupali tokom izborne kampanje.

“U dijelu vaših pitanja o DPS-u, kao korisniku naših usluga, ukazujemo da je ASK 10. avgusta 2020. godine izvršila kontrolu sprovođenja Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja od strane ovog Društva.

Posebna kontrola se odnosila na korišćenje službenih prostorija od strane političkih partija, ali i na distribuciju propagandnih materijala i prikupljanja potpisa podrške izbornim listama političkih subjekata, postupke zapošljavanja, jednokratne novčane pomoći i materijalnih davanja iz socijalne zaštite. Tom prilikom ASK je utvrdio da je ‘Budvanska rivijera’ u toku izborne kampanje za parlamentarne i lokalne izbore u Budvi u svemu zakonito postupala.

Konstatovano je da su naši poslovno-komercijalni prostori korišćeni pod jednakim tržišnim uslovima za potrebe šest političkih partija (Pokret za promjene, Demokratska narodna partija, Nova srpska demokratija, Socijaldemokrate, Demokratska partija socijalista i Crnogorska). Zapisnik sa izvršene kontrole objavljen je na veb stranici ASK-a i dostupan je u cjelosti zainteresovanoj javnosti“.

Priča o boravku policije u “Slovenskoj plaži” aktuelizovana je uoči Nove godine, kada se na dnevnom redu budvanske Skupštine našao izvještaj o radu Centra bezbjednosti.

Tokom burne rasprave, salu su napustili odbornici opozicionog DPS-a i SD-a, a u holu zgrade Opštine umalo je došlo i do fizičkog obračuna, što je osvježilo sjećanje građana na sve ono što se dešavalo tokom ljeta u Budvi.

Iz koalicije “Za budućnost Budve“ i Demokrata optužili su policiju da je radila pod dirigentskom palicom DPS-a kako bi se smijenila vlast i najavili da će nakon promjena u sudstvu i tužilaštvu ponovo podnijeti krivične prijave protiv aktera, kako su istakli, političke korupcije i brojnih nezakonitosti.

Poslanik koalicije “Za budućnost Crne Gore” Marko Kovačević kazao je tada da je neophodno utvrditi ko je finansirao boravak policije i određenih političara iz bivšeg režima u “Budvanskoj rivijeri” kada se nasilno mijenjala izborna volja građana iz 2016.

“Ono što može da se čuje... jeste da je u tom hotelu sa policijom bio i poslanik DPS-a Andrija Nikolić. Ukoliko je to tačno, a ako jeste sigurno nije bio jedini iz DPS-a koji je bio tamo, onda je i više nego jasno da je DPS rukovodio akcijom rušenja izborne volje građana Budve”.

Pravilnik o poslovnoj tajni zabetonirao zid ćutnje

Na predlog menadžmenta, zaposleni u “Budvanskoj rivijeri” su prije nekoliko mjeseci, a nakon lokalnih izbora, potpisivali izjavu o čuvanju tajnosti podataka. Kako je tada objašnjeno, donesen je pravilnik o poslovnoj tajni kojim su bliže uređeni dokumenta i podaci koji se smatraju poslovnom tajnom, obaveza čuvanja poslovne tajne, njeno obilježavanje i čuvanje, ovlašćena lica, povreda čuvanja poslovne tajne, kao i postupak u slučaju nestanka ili otkrivanja poslovne tajne.

Obrazložili su da donošenje pravilnika ima pravno uporište u novom Zakonu o privrednim društvima i Statutu “Budvanske rivijere” kojima je regulisana poslovna tajna, o čemu su navodno blagovremeno upoznati svi zaposleni.

Pravilnik propisuje da su poslovnu tajnu dužni da čuvaju članovi odbora direktora, izvršni direktor, sekretar, zamjenik izvršnog direktora, revizorski odbor, revizor, članovi menadžmenta, zaposleni, zastupnici, prokuristi, članovi komisija i drugih radnih tijela, akcionari, likvidacioni upravnik, kao i druga fizička ili pravna lica koja po osnovu rada, zakona ili drugog propisa, ugovornog ili drugog poslovnog odnosa sa Društvom, imaju uvid ili su u posjedu dokumenata ili podataka koji predstavljaju poslovnu tajnu.

Bez obzira na vrijeme i način na koji su došli do podataka.

Pejović: Ubrzo će biti svjedoka

Lider budvanskih Demokrata Mijomir Pejović poručio je da će ubrzo, nakon što rukovođenje kompanijom preuzmu predstavnici nove državne vlasti, biti objelodanjeno ne samo to kako je policija bila smještena, već i kako je poslanik Nikolić stotinu dana boravio u turističkom naselju.

“To što Hotelska grupa ne želi da otkrije podatke je sasvim logično. Predmet interesovanja budvanske i cijele crnogorske javnosti nijesu gosti koji su boravili u hotelu da bi upoznavali blagodeti naše rivijere... već se radi o specifičnoj vrsti gostiju koji su tu bili političkim povodom, sa političkim zadacima i sa jasnom političkom agendom... Tako da izjednačavanje ogromnog broja ljudi koji turistički borave u objektima ‘Budvanske rivijere’ sa onima koji su tu boravili da bi izvršavali zadatke, počev od Andrije Nikolića pa do pripadnika Uprave policije, jasno i nedvosmisleno pokazuje da je rukovodstvo Budvanske rivijere bilo uključeno u sve radnje koje su se dešavale u Budvi. Čak i njihov jeftin pokušaj prikrivanja neće dati neke velike rezultate jer ubrzo ćemo biti u posjedu cjelokupne dokumentacije, naravno ne one koja je uništena, već će tu biti svjedoka koji će posvjedočiti kako i na koji način je Andrija Nikolić boravio sto dana...”