Regionalni vodovod: Za unapređenje poslovanja i zaštitu izvorišta Bolje Sestre 500.000 eura od EBRD

Iz RV su kazali da su nakon uspješno sprovedene tenderske procedure, po EBRD i IPARD procedurama i standardima, zaključena dva ugovora

2343 pregleda 3 komentar(a)
Sa potpisivanja ugovora, Foto: Regionalni vodovod
Sa potpisivanja ugovora, Foto: Regionalni vodovod

Regionalni vodovod (RV) obezbijedio je donatorska sredstva u iznosu od 500 hiljada eura od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i pretpristupnih fondova Evropske unije (EU) za unapređenje poslovnih performansi i zaštitu izvorišta Bolje Sestre, saopšteno je iz tog preduzeća.

Kako se navodi, u okviru saradnje RV sa EBRD, odnosno zahvaljujući kvalitetnim programima, RV je dobio pola miliona eura od EBRD i pretpristupnih fondova EU za potrebe implementacije projekta unapređenja sveukupnih poslovnih performansi RV kreiranih za period od 2025.godine

Tada se, kako se dodaje, očekuje završetak razvojnih projekata i povećanja kapaciteta regionalnog vodovodnog sistema, koji se finansiraju iz povoljnog kreditnog aranžmana sa EBRD.

Iz RV su kazali da su nakon uspješno sprovedene tenderske procedure, po EBRD i IPARD procedurama i standardima, zaključena dva ugovora.

Jedan od njih je, kako su rekli, ugovor za izradu Programa finansijskog i operativnog poboljšanja performansi, koji će podići kapacitete RV kada je posrijedi razvoj i upravljanje lokalnom vodovodnom i kanalizacionom infrastrukturom.

“Uključujući i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda na području Bara i Ulcinja, vrijednosti 200 hiljada eura, koji je dodijeljen jednoj od najvećih svjetskih kompanija u oblasti voda, francuskoj „Suez“, sa rokom implementacije ugovora od 12 mjeseci”, kaže se u saopštenju.

Iz RV kazali su da su u okviru prekograničnog Interreg – IPA CBC Italija – Albanija - Crna Gora programa, obezbijeđena bespovratna sredstva za izradu važne studije monitoringa, kontrole i zaštite izvorišta Bolje Sestre.

U okviru studije, kako su objasnili, planirano je sprovođenje naučnih istražnih radova za potrebe utvrđivanja tačnih granica šire zone sanitarne zaštite izvorišta Bolje Sestre, uspostavljanje i praćenje mreže stanica za praćenje parametara podzemnih voda i izrada tehno-ekonomske analize proširenja kapaciteta zahvatanja vode RV.

Iz RV su rekli da je ugovor povjeren međunarodnom konzorcijumu, koji je okupio najznačajnije eksperte hidro struke iz Crne Gore, Srbije i zemalja EU.

“Istraživačke i sveukupne aktivnosti vrijednosti 300 hiljada eura će trajati 15 mjeseci, čijom implementacijom će rukovoditi kompanija Geoprojekt iz Podgorice”, naveli su iz RV.

Nakon potpisivanja ugovora značajnih po održivost RV i izvorišta Bolje Sestre, izvršni direktor Goran Jevrić istakao je da su za RV to dva važna projekta na kojima su radili od 2017. godine.

“Bićemo prvo preduzeće za vodosnabdijevanje u Crnoj Gori koje će na naučnim temeljima da istraži granice šire zone zaštite vodoizvorišta sa ciljem najkvalitetnijeg upravljanja svim rizicima kojima je izvorište Bolje Sestre izloženo, zbog kojih možemo doći u situaciju da ono bude ugroženo, i da tek kada ne budemo imali dovoljno vode za piće shvatimo njen značaj”, naveo je Jevrić.

On je kazao da je Regionalni vodovod za Crnu Goru najvažniji privredni sistem koji generiše velike razvojne komponente i budžetske prihode na lokalnom nivou primorja, ali i državnog budžeta.

“Stoga je dužnost svih institucija da se na sistemski način uključe u sve projekte od značaja za zaštitu izvorišta i sistema RV, jer to nije i ne može biti samo obaveza RV, iako se od 2010. godine RV dominantno i kontinuirano bavi tim izazovima”, naglasio je Jevrić.

On je naveo da su krajem prošle godine predsjednici opština Bar i Ulcinj, Dušan Raičević i Ljoro Nrekić, potpisali sporazum i shodno zakonu o lokalnoj samoupravi prenijeli na Vladu realizaciju projekata vodosnabdijevanja i tretmana otpadnih voda za naselja Dobra Voda, Veliki pijesak, Utjeha i Kruče.

“Kako bi nakon odluke Vlade došlo do realizacije druge tranše kredita od EBRD, čime ćemo za četiri do pet godina na preko 30 odsto bezvodne teritorije Bara obezbijediti vodosnabdijevanje za oko sedam hiljada domaćinstava i vlasnika nekretnina u tim opštinama”, dodao je Jevrić.

Prema njegovim riječima, upravo kroz saradnju sa francuskom kompanijom Suez doći će do modela koji će definisati organizacione i kadrovske pretpostavke RV za period 2025. godine.

“Jer iako RV sada uspješno funkcioniše i kadrovski je ekipiran za zadovoljavajuć način, činjenica da ćemo dobiti novih sedam hiljaa potrošača i poslovnih partnera iz temelja mijenja koncept preduzeća i mi smo pet godina prije tog izazova, zahvaljujući EBRD, krenuli da se prilagodjavamo toj velikoj i razvojnoj promjeni”, naveo je Jevrić.

Direktor konsultantske kuće Suez za Balkan, Željko Tmušić, istakao je da Suez djeluje na globalnom nivou sa godišnjim obrtom od 16 do 18 milijardi eura.

“Bez obzira na veličinu Sueza, nama je ovaj projekat zaista interesantan i dragocjen zbog razvojne vizije koja se realizuje u Regionalnom vodovodu, koji se do sada bavio distribucijom vode za piće samo lokalnim vodovodima na primorju, a kroz razvojne projekte postaju partner čak oko deset hiljada direktnih potrošača, što je sasvim novi poslovni ugao”, naveo je Tmušić.

Izvršna direktorica Geoprojekta Milica Popović kazala je da je da im je velika čast što će učestvovati u velikom i važnom projektu.

“Posebna nam je čast što ćemo kao firma iz Crne Gore biti nosioci posla koji je dobijen na međunarodnom tenderu”, navela je Popović.

Ona je rekla da su okupili najbolje stručnjake iz Crne Gore i Srbije, kao i iz Austrije i Njemačke koji će, kako je navela, sa sigurnošću odgovoriti na zadate ciljeve projekta.

Zaštita izvorišta Bolje sestre je, kako je naglasila, veoma važna s obzirom na njegov veliki značaj za vodosnadbijevanje crnogorskog primorja.

“To je izvorište koje se prije svega mora zaštiti na naučnoj osnovi, što će svakako biti glavni cilj realizacije ovog projekta koji se prvi put na naučnoj osnovi realizuje u Crnoj Gori “, kazala je Popović.