Dvije godine od sječe

Bar pamti i ljude i čemprese

"Godinu i devet mjeseci je prošlo od posljednjeg zvaničnog bavljenja nadležnih institucija našim pitanjem. Godina i devet mjeseci kako se gubimo u lavirintima nadležnosti i ne dobijamo odgovore na pitanja – kada ćemo dobiti dvorište, vrtić, šta će biti sa čempresima", poručila je Pavićević

17209 pregleda 417 reakcija 18 komentar(a)
Građani se okupili u dvorištu i obilježili dvije godine od sjeće čempresa, Foto: Marija Pešić
Građani se okupili u dvorištu i obilježili dvije godine od sjeće čempresa, Foto: Marija Pešić

Nekoliko desetina građana danas se okupilo u dvorištu gimnazije u Baru u kojem je, prije dvije godine, posječeno preko 90 višedecenijskih čempresa.

Na društvenim mrežama je objavljeno da će se održati kratki performans jer su okupljanja zabranjena mjerama protiv širenja koronavirusa.

Ispred Gimnazije je došla i ministarka obrazovanja, kulture, sporta i mladih Vesna Bratić. Osim "čempresara" prisutni su bili i predstavnici opozicije na lokalnom nivou (DF, Demokrate, Prava Crna Gora i URA).

Okupljenima se obratila "čempresarka" Nikoleta Pavićević koja je kazala da se nalaze u najružnijem dvorištu u Crnoj Gori.

"Godinu i devet mjeseci je prošlo od posljednjeg zvaničnog bavljenja nadležnih institucija našim pitanjem. Godina i devet mjeseci kako se gubimo u lavirintima nadležnosti i ne dobijamo odgovore na pitanja – kada ćemo dobiti dvorište, vrtić, šta će biti sa čempresima. Pamtimo i kako su nadležni punom parom radili dok su silom i protiv volje građana gurali izgradnju vrtića, na parceli koja ne ispunjava zakonske uslove, bezbjednosne pretpostavke – i kako nenadležnost tada nikome nije bila prepreka" poručila je Pavićević.

Kazala je da nakon svega ostaje nada u neke bolje institucije na koje će se svi lako navići. Njihovu borbu sa ulice, kako kaže, prepuštaju tim institucijama u nadi da će riješiti ovaj problem.

Ivana Joličić rekla je da je za nju sječa čempresa "poslednja kap u moru zlodjela bivše vlasti."

Istakla je da je sve njih koštalo učešće u "čempres revoluciji" te da vjeruje da zbog toga nije nikada više pozvana da radi u školi u kojoj je češto mijenjala kolege.

Građani su, među osušenim novim čempresima i onim starim koji su preživjeli, odali priznanje i saborcu Mirsadu Kurgašu koji se nedavno vratio iz Turske gdje je bio zbog zdravstvenih problema. Mirsad je, kako kažu, bio uz njih sve vrijeme te su odlučili da ga podrže posterom i pozdravom.

Pružili podršku Kurgašu
Pružili podršku Kurgašufoto: Marija Pešić

Građane je pozdravio i Stefan Đukić kazavši da se nada da će se sledeće godine okupiti u novom i boljem dvorištu.

"Valja se stalno podsjecati svega što je tada uslijedilo. Pokazalo se da istrajnost, nada i vjera mogu pobijediti bagere, šege, nezakonitost i ministre" poručio je Đukić.

Bratić: Nadam se da će sledeće godine dvorište biti onako kako želite da bude

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić je u pratnji saradnika obišla građane i dvorište škole. Čempresari su joj pokazali nove, neprimljene, čemprese i kratko prepričali svoju borbu za park i vrtić.

"Ovo je prva u potpunosti građanska inicijativa koja je pokazala da Crna Gora jeste građanska država. Kao što je premijer više puta naglašavao, to je politika cijele ove Vlade, u njenom centru su građani", kazala je Bratić.

Naglasila je da Crna Gora više neće biti samo deklarativno ekološka država već zaista takva.

Od nje su predstavnici Građanske inicijative tražili konkretna rešenja i odgovore po pitanju parka i vrtića, a ona je obećala da će dati sve od sebe sa se ovi problemi riješe. Dogovoreno je da iz GI upute zvaničan dopis i da će Ministarstvo što prije i što efikasnije krenuti u realizaciju.

Bratić prisustvovala okupljanju
Bratić prisustvovala okupljanjufoto: Marija Pešić

Na okupljanju su uglavnom poštovane mjere.

17. januara 2019. godine u ranim jutarnjim časovima posječeno je više od 90 čempresa u dvorištu Barske gimnazije radi izgradnje vrtića na toj parceli. Građani Bara i ostalih djelova Crne Gore dva mjeseca su aktivno protestovali. Vlada je na kraju odustala od gradnje i obećala da će vratiti parku izgled nalik prvobitnom, a vrtić graditi na drugoj lokaciji.

Preporučujemo za Vas