Ponovo uvedene specijalističke gimnazije: Mogućnost za razvoj specifičnih talenata

Unaprjeđenje srednjeg obrazovanja u nekoliko segmenata predviđeno je Strategijom razvoja opšteg srednjeg obrazovanja za period 2015 – 2020.
78 pregleda 0 komentar(a)
Gimnazija Slobodan Škerović, Foto: Ministarstvo prosvjete
Gimnazija Slobodan Škerović, Foto: Ministarstvo prosvjete
Ažurirano: 24.12.2017. 15:12h

Ovogodišnjom zakonskom reformom u obrazovanju omogućeno je da se gimnazije u Crnoj Gori formiraju kao opšte i specijalističke. U podgoričkoj gimnaziji “Slobodan Škerović” još prošle školske godine uvedena su specijalistička odjeljenja kao pilot projekat, a iskustva uprave i djece su odlična, kazali su iz Ministarstva prosvjete.

Unaprjeđenje srednjeg obrazovanja u nekoliko segmenata predviđeno je Strategijom razvoja opšteg srednjeg obrazovanja za period 2015 – 2020, rekao je Veljko Tomić - generalni direktor Direktorata za opšte srednje obrazovanje, stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih, a ono je takođe omogućeno i kroz ovogodišnje izmjene Zakona o gimnaziji.

“Izmjenom Zakona o gimnaziji precizirane su odredbe koje se tiču tipova gimnazija, odnosno one se mogu formirati kao opšte i kao specijalističke. Podgorička Gimnazija “Slobodan Škerović” je još od 2016/2017. godine formirala tri specijalistička odjeljenja. Cilj specijalistikih gimnazija je da se učenicima omogući da kroz povećani obim izučavanja određenih sadržaja razvijaju svoje sklonosti i talente”, rekao je Tomić.

Direktorica Gimnazije “Slobodan Škerović” Zoja Bojanić – Lalović objasnila je da je Gimnazija dobila licencu za otvaranje specijalističke gimanzije u okviru opšte gimnazije, te je otvoreno odjeljenje za sportiste, dvojezično odjeljenje, odjeljenju filološke gimnazije i odjeljenje matematičke gimnazije.

“Svako od odjeljenja radi po razlličitom programu. Dvojeziočko odjeljenje ima zastupljenu nastavu na engleskom jeziku iz tri predmeta u prvom razredu i četiri u drugom, i to iz fizike, biologije, istorije i od drugog razreda, matematike. Filološka i matematička gimnazija rade po posebnim programima koje je usvojio Nacionalni savjet, dok sportska gimnazija radi po programu opšte gimnazije, ali je nastava koncipirana tako da im se prilagođavaju termini ispitivanja i uglavnom je nastava mentorskog tipa, rekla je Bojanić – Lalović.

Ona je naglasila da je početku rada specijalističke gimnazije prethodila dobra priprema organizacije nastave, uz dobru saradnju sa roditeljima i Ministarstvom prosvjete. Nakon prve godine ovakve organizacije koja je služila kao pilot projekat, Bojanić-Lalović navodi da je iskustvo pozitivno, a nakon interne evaluacije utvrđeni su i problemi i prednosti ovakve nastave, te se ove godine radi na unaprjeđenju.

Milica Miranović, učenica drugog razreda Matematičke gimnazije, izrazila je zadovoljstvo što je je prilikom odabira srednje škole imala mogućnost izbora da se školuje za oblast prema kojoj ima i sklonosti.

“Bila sam srećna jer sam mogla da upišem i učim nešto što me zanima, a to su prirodne nauke, jer želim da studiram matematiku. Mislim da je ovo dobar temelj za nastavak studija. Preporučujem budućim generacijama osnovaca koji već znaju šta žele da rade, da upišu neko od specijalističkih odjeljenja jer je to odlična prilika da uče ono što vole još u srednjoj školi”, rekla je Milica.

Vujisić Aleksandra i Milica Krivokapić, učenice drugog razreda sportskog odjeljenja opšte gimnazije, srećne su jer kroz ovakav tip školovanja mogu da usklade sportske i školske obaveze.

“Treniram skijanje i često sam odsutna u periodu od oktobra do marta, a specifičnost sportskog odjeljenja je u tome što nam profesori izlaze u susret sa prilagođavanjem termina odgovaranja," objašnjava Aleksandra.

“Odbojkašica sam OK “Morača” i treniram svake večeri od 9 do 11 sati, a nekada su treninzi organizovani i preko dana, tako da kroz program sportske gimnazije uspijevam da uskladim svoje sportske aktivnosti i učenje. Preporučujem svim učenicima koji imaju afiniteta prema sportu da upišu sportsku gimnaziju”, kaže Milica.

Učenica drugog razreda dvojezičnog odjeljenja Anja Đoković planira da studira medicinu i zadovoljna je zbog mogućnosti da dio nastave pohađa na engleskom jeziku.

“Biologija, istorija i fizika, a ove godine i matematika u filološkoj gimnaziji pohađaju se na engleskom jeziku. Planiram da studiram medicinu, a pošto biologiju učim na engleskom, sigurna sam da će mi biti mnogo lakše na studijama”.

Njena drugarica, Radović Vjera, takođe učenica drugog razreda dvojezične gimnazije, smatra da ovaj smjer daje mogućnost učenicima da se oprobaju u onome što vole, a neizostavna je i velika podrška profesora.

Cilj gimnazijskog obrazovanja je da se stekne kvalitetno opšte obrazovanje koje će doprinijeti uspješnijem nastavku školovanja.

Bonus video: