Da li će Navaljniiju omogućiti kandidaturu na izborima u Rusiji?

Pristalice Navaljnog okupile su se danas u 20 gradova širom zemlje da bi mu dale podršku, od Vladivostoka do Sankt Peterburga
1 komentar(a)
Aleksej Navaljni, Foto: Reuters
Aleksej Navaljni, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.12.2017. 12:28h

Stotine pristalica ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog potpisale su danas podršku njegovoj kandidaturi na predstojećim predsjedničkim izborima u Rusiji, kao vid pritiska na Kremlj da omogući njegovo učešće.

Učešće Navaljnog na izborima onemogućava krivična sudska presuda za koju on tvrdi da je politički motivisana. On bi ipak mogao da učestvuje na izborima ako dobije posebnu dozvolu, ili u slučaju ukidanja osudjujuće presude, navodi Asošiejted pres.

Navaljni (41), najveći protivnik ruskog lidera Vladimira Putina tokom 18 godina njegove vlasti, osuđen je 2013. godine zbog pronevere 16 miliona rubalja (oko 236.000 eura).

Predstavnik Navaljnog predaće potpise podrške kasnije danas izbornoj komisiji, koja će odlučivati da li on može da učestvuje na izborima.

Pristalice Navaljnog okupile su se danas u 20 gradova širom zemlje da bi mu dale podršku, od Vladivostoka do Sankt Peterburga.

Navaljni je pred oko 800 pristalica u Moskvi rekao da je Putin "loš predsjednik" i dodao da će pozvati na bojkot izbora ako mu ne bude dozvoljeno učešće, BBC.

Ruski zakon zahteva 500 potpisa podrške kandidatu da bi mu bilo dozvoljeno prikupljanje milion potpisa potrebnih za učešće na izborima.

Predsednički izbori u Rusiji biće održani 18. marta, a prema anketama, Putin uživa podršku oko 80 odsto birača.

Navaljni, koji je izgradio ime otkrivajući korupciju ruskih zvaničnika, organizovao je ove godine nekoliko talasa demonstracija kako bi povećao pritisak na Kremlj, a veliki protesti 26. marta bili su najmasovniji u Rusiji u posljednjih pet godina.

Ti protesti su pokrenuti poslije dokumentarnog filma o navodnom tajnom bogatstvu ruskog premijera Dmitrija Medvedeva koji je Navaljni snimio.

Bonus video: