U Baru održana degustacija mladih maslinovih ekstradjevičanskih ulja

105 pregleda 0 komentar(a)
Degustacija maslinovih ulja, Foto: Radomir Petrić
Degustacija maslinovih ulja, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 24.12.2017. 12:08h

Društvo maslinara Bara nastavilo je tradiciju održavanja "Extra virgin Olive oil party", odnosno degustacije mladih maslinovih ekstradjevičanskih ulja.

Skup je okupio predstavnike maslinarskih udruženja Budve, Boke, Ulcinja i Bara, koji su u višečasovnom druženju degustirali ukupno 25 ulja iz ovogodišnje berbe, uključujući i ona koja su im poslali kolege iz Dubrovnika, Splita i Istre, te ulje Redžepa Kolara iz Velembusa koje je ove godine zvanično bilo najbolje na Maslinijadi.

"Svi moramo biti iskreno zadovoljni kvalitetom degustiranih domaćih ulja, pokazalo se da i mi, ako ispoštujemo sve preporuke, možemo napraviti vrhunsko ulje. Početkom ovog vijeka, kada je krenula Maslinijada, procenat masnih kisjelina u našem ulju bio je 16 posto, što danas zvuči apsurdno, a sada na stoluimamo iskljulivoulja saprocentom ispod 0,8 odsto, sva su ekstradjevičanska", rekao je Ćazim Alković, predsjednik Društva maslinara Bara.

On je na početku skupa održao kratko predavanje o maslinovom ulju i o prepoznavanju i načinu njegove degustacije, sa akcentom na tri ključne osobine senzorskog ocjenjivanja - miris, gorkost i pikantnost ulja. Ambijent degustacije bio je dopunjen domaćim sokom od šipka Emina Vukića i domaćom pitom od sira, a specijalitet su bile slatke palačinke prelivene vrhunskim uljem.

Među posjetiocima su bili i potpredsjednici opštine Slađana Živanović i Dušan Raičević, Stoja Ljutica sa Biotehničkog fakulteta, Slavica Kontić iz Savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede, maslinari, predstavnici opštinskog Sekretarijata za poljoprivredui Srednje stručne škole.

Bonus video: