Građanska inicijativa: Bratić ćemo podsjetiti na obećanja, očekujemo vrtić na novoj i sadnju čempresa na staroj lokaciji

Nadaju da će nadležni održati svoja obećanja i da će sljedeći 17. januar moći da obilježe u nekom novom gimnazijskom parku

18245 pregleda 21 reakcija 9 komentar(a)
Foto: Marija Pešić
Foto: Marija Pešić

Građanska Inicijativa poručila je ministarki propsvjete, nauke, kulture i sporta Vesni Bratić da će je podsjećati na obećanje da će u najskorijem roku pokrenuti proces izgradnje vrtića u Baru na novoj lokaciji.

Takođe, poručili su da očekuju da će se u ovoj godini krenuti sa projektom obnove i izgradnje novog parka kod Gimnazije, koji su koristile četiri škole, te stanari okolnih zgrada i svi građani.

Oni su izrazili i protest zbog, kako su naveli, "tendencioznog izvještavanja" RTCG.

Iz Inicijative su saopštili da zbog epidemioloških mjera, 17. januara nijesu bili u mogućnosti da organizujemo i obilježe dan koji je "rasplamsao građansku borbu svih Barana željnih boljeg prostornog planiranja, čistijeg vazduha, ljepšeg grada i prije svega uključenosti u odluke koje se tiču svih nas".

"Ipak, nismo sjedjeli skrštenih ruku pa želimo sve naše sugrađane, kao i cijelu crnogorsku javnost da obavijestimo o sljedećem – imali smo prilike da, na prostoru nekadašnjeg (a i budućeg) gimnazijskog parka, mjestu naše borbe, dočekamo ministarku prosvjete, nauke, kulture i sporta, Vesnu Bratić i sa njom razgovaramo o onome što je bila naša parola "i vrtić i čempresi". Krajem decembra smo bili primljeni u ministarstvu i tada smo nadležne upoznali sa onim što je prethodno urađeno, sa našom borbom, kako institucionalnom tako i vaninstitucionalnom te sa svim dopisima i predlozima koje smo slali, kako opštini, tako i resornim ministarstvima. Izražavamo zadovoljstvo što smo, nakon dvije godine ignorisanja od strane Ministarstva prosvjete konačno mogli da razgovaramo na ovom nivou, da se naše ideje čuju, da nadležni vide šta je učinjeno od školskog dvorišta, te da je sve vrijeme postojala bolja, alternativna lokacija za vrtić i da nas je od realizacije našeg zahtjeva "I vrtić i čempresi" dijelilo samo malo dobre volje donosioca odluka. Takođe smo zadovoljni razgovorom koji smo obavili sa ministarkom kod "palih čempresa" i držaćemo je za riječ", navodi se u saopštenju.

Dodaju da će proslijediti nadležnim ministarstvima sve dosadašnje predloge, prikupljenu dokumentaciju i da će biti na raspologanju za sve neophodne radnje, "bilo da se radi o planiranju ili kopanju".

"Želimo da iskoristimo priliku da još jednom iskažemo podršku našem saborcu Mirsadu Kurgašu koji se bori sa teškom bolešću i znamo da zna da su čempresari uz njega i da mu svim srcem žele da pobjedi u ovoj najtežoj borbi".

Građanska inicijativa je uputila i protest zbog, kako su naveli "tendencioznog izvještavanja" Radio-televizije Crne Gore.

"Tog takozvanog javnog servisa koji, kao i mnogo puta ranije, nije pokušao da provjeri tvrdnje iz Dnevnika na licu mjesta, nego je, u maniru najgorih propagandista, podmetnuo fotografiju sa okupljanja iz januara 2020. radi insinuiranja da je ovog 17. januara došlo do nekakvog skupa na kom su se kršile epidemiološke mjere. Čempresari su i ranije dokazali, a i dalje će dokazivati, da su odgovorni, prema svom gradu i javnom interesu i za to nam nije teško bilo da se suprotstavimo ministrima, gradonačelnicima, bagerima niti bilo kome. Odgovornost je ovaj put pokazana tako što nismo organizovali nikakav događaj, niti pozivali na isti", navodi se u saopštenju.

Dodaju da se nadaju da će nadležni održati svoja obećanja i da će sljedeći 17. januar moći da obilježe u nekom novom gimnazijskom parku.

Bonus video: