GRAĐANI APELUJU DA SE NAPOKON SANIRA

Put Veruša - Mateševo u katastrofalnom stanju, CRBC ne reaguje

Mještani tvrde da je saobraćajnica u katastrofalnom stanju zbog upotrebe teške mehanizacije

25828 pregleda 23 reakcija 14 komentar(a)
Ogromne rupe na putu, Foto: Privatna arhiva
Ogromne rupe na putu, Foto: Privatna arhiva

Put Veruša - Mateševo u katastrofalnom je stanju, ogromne rupe su duž cijele dionice, a mještani po ko zna koji put apeluju na nadležne iz kineske kompanije CRBC da ga napokon saniraju.

“Vozio sam prije nekoliko dana kombijem tim putem. Jedva sam nekako prošao, rupe su ogromne, to su pravi krateri. Kombi sam tokom vožnje oštetio, tako da ne mogu više da ga vozim, moram ga popraviti”, istakao je mještanin Veruše Dragan Đukić.

On je kazao da je kompanija CRBC, koja gradi auto-put, obavezna da održava taj putni pravac, odnosno sve lokalne saobraćajnice koje njihova teška mehanizacija koristi.

“Međutim, to ne rade kako treba. Održavali su ga tako što su popunjavali rupe zemljom. Kada padne kiša, rupe se opet otvore, još više nego ranije. Tako da je put u užasnom stanju”.

Mještani Lijeve Rijeke su više puta upozoravali da su putevi na tom području u katastrofalnom stanju, prvenstveno zbog upotrebe teške mehanizacije za potrebe izgradnje auto-puta.

Iz kineske kompanije “Vijestima” nisu odgovorili da li će i kada sanirati puteve.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković u oktobru prošle godine je podržao građane Mjesne zajednice Lijeva Rijeka, “koji s pravom zahtijevaju da kineska kompanija CRBC tokom izgradnje auto-puta ispunjava svoju ugovornu obavezu u dijelu održavanja regionalnog puta Podgorica-Veruša-Uvač-Mateševo”.

Iz Glavnog grada su tada podsjetili da je 19. juna iniciran sastanak sa predstavnicima odgovorne kompanije i Ministarstva saobraćaja i pomorstva, kako bi se riješio problem mještana Lijeve Rijeke, koji su u više navrata informisali rukovodstvo Glavnog grada o lošem stanju tog puta.

“U prisustvu ministra saobraćaja i pomorstva, od strane predstavnika CRBC-a obećano je da će se u najkraćem roku krenuti u sanaciju pomenutog puta, o čemu je Glavni grad uredno informisao predsjednika mjesne zajednice, ali su od tada nadležni iz kompanije CRBC-a odradili samo snimanje trase”, naveli su iz Glavnog grada.

Dodali su i da je gradska uprava, bez obzira na to što je riječ o regionalnom putu, na tom sastanku izrazila spremnost da doprinese što efikasnijem rješavanju navedenog problema, te da prilikom sanacije najkritičnijih dionica stavi na raspolaganje asfaltnu bazu gradskog preduzeća “Putevi”.

“Zbog svega navedenog Glavni grad pruža punu podršku mještanima uz nedvosmislen zahtjev da se hitno sanira navedeni putni pravac, kako bi prvenstveno svi oni koji žive na području MZ Lijeva Rijeka mogli bezbjedno da dolaze do svojih domova, ali i svi oni koji koriste usluge odmarališta na Veruši kojim upravlja JU ‘Dječiji savez’, odnosno Glavni grad Podgorica”.

Uz insistiranje da kineska kompanija ispuni svoju obavezu, naveli su da će, vodeći se prvenstveno potrebama sugrađana, do kraja godine uložiti 150.000 eura u rekonstrukciju puteva na području mjesne zajednice Lijeva Rijeka, ali i dodatnih 50.000 eura za sanaciju putne infrastrukture u mjesnoj zajednici Brskut.

Iz Glavnog grada nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li su uložili novac u rekonstrukciju i sanaciju puteva, odnosno kada planiraju ako to nijesu učinili.