u tivtu i kotoru

RAE dala saglasnost na cjenovnik usluga za prečišćavanje otpadnih voda: Građani pošteđeni plaćanja rada postrojenja

Od toga će Tivat iz svog budžeta PPOV-u uplatiti 32.000, dok će Opština Kotor uplatiti 48.000 eura jer je omjer količina otpadne vode koje dolaze na tretman u PPOV iz dva grada, otprilike 60:40 odsto u korist Kotora

3167 pregleda 0 komentar(a)
Postrojenje na Klačini, Foto: Siniša Luković
Postrojenje na Klačini, Foto: Siniša Luković

Preduzeće “Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda Kotor-Tivat“ iz Tivta (PPOV), koje gazduje tim zajedničkim postrojenjem opština Tivat i Kotor, a koje se nalazi u Krtolima kod Tivta, ove će godine imati ukupne prihode u iznosu od 672.700 eura, koliko će iznositi i troškovi njegovog rada.

PPOV-u na čijem je čelu direktor Radoje Vučević (DPS) prethodno je od strane Regulatorne agencije za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti (RAE) odobren regulatorni prihod za ovu godinu u iznosu od 592.700 eura, kao i prihod iz budžeta opština Tivat i Kotor kao osnivača te firme, za investiciono održavanje u iznosu od 80.000 eura.

Od toga će Tivat iz svog budžeta PPOV-u uplatiti 32.000, dok će Opština Kotor uplatiti 48.000 eura jer je omjer količina otpadne vode koje dolaze na tretman u PPOV iz dva grada, otprilike 60:40 odsto u korist Kotora.

Što se tiče regulatornog dijela prihoda od 592.700 eura, njega će PPOV ostvariti od lokalnih vodovodnih i kanalizacionih preduzeća Tivta i Kotora, pri čemu je cijena prečišćavanja komunalnih otpadnih voda, bez PDV-a i troškova investicionog održavanja, utvrđena na iznos od 0,1986 eura po kubnom metru. RAE je prihvatila da ove godine najveći dio tih troškova opet iz svojih budžeta izmire opštine Tivat i Kotor kako bi na taj način amortizovale udar na standard građana koji bi prouzrokovao drastičan skok cijena usluga vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda po novoj metodologiji koju nalaže aktuelni Zakon o komunalnim djelatnostima.

Zbog toga je u Tivtu vodosnabdijevanje za potrošače iz kategorije domaćinstava od 1. janura skuplje 2,5 odsto, a odvođenje kanalizacije četiri odsto. To je mnogo manje povećanje od onog koje bi se neminovno desilo da opštine Kotor i Tivat nisu odlučile da iz svojih budžeta uplate novac lokalnim vodovodima za plaćanje usluga PPOV-a, pa će tako Tivat izdvojiti 40 odsto od ukupne sume koju je RAE odobrila PPOV-u kao regulatorni prihod za ovu godinu, odnosno oko 238 hiljada eura, dok će ostatak uplatiti Opština Kotor.

Ove godine počinje i otplata kredita u ukupnom iznosu od oko 10,5 miliona eura koji su dva grada uzela prije pet godina od njemačke KfW banke za gradnju PPOV-a na lokalitetu Klačina u Krtolima kod Tivta, a Opština Tivat će uz to, morati da izmiri i oko 2,5 miliona eura za plaćanje privatne zemlje na toj lokaciji koju je za gradnju tog postrojenja prije pet godina bukvalno uzurpirala tadašnja lokalna DPS-SD-HGI vlast.

Da je rad PPOV veoma skup, pokazuju i podaci iz obračuna njegovih troškova na koje je saglasnost dala RAE prilikom utvrđivanja regulatorno dozvoljenog prihoda te firme. Tako će PPOV u ovoj godini samo za nabavku polimera za separaciju kanalizacionog mulja kojih u prosjeku troši 1.000 kilograma mjesečno, utrošiti 40.000 eura. Kreč za stabilizaciju mulja koga se troši deset tona mjesečno, koštaće ih 13.000, dok će troškovi nabavke hemikalija i drugih materijala za svakodnevne obavezne analize prečišćene vode iznositi dodatnih 5.000 eura.

PPOV će ove godine za svoj rad potrošiti i električnu energiju vrijednu 110 hiljada eura, 12.000 eura goriva za rad svog dizel agregata u situacijama kada nema redovnog napajanja strujom preko elektrodistrubutivne mreže, odnosno za službena vozila i radne mašine, dok će troškovi zarada i naknada za osam zaposlenih i članove Odbora direktora firme ukupno iznositi 193.600 eura.

Preporučujemo za Vas