dokument če ukazati na rizike koji ugrožavaju ljude, materijalna i kulturna dobra i životnu sredinu

MUP: Počele aktivnosti na izradi Nacionalne procjene rizika od katastrofa

"U izradi dokumenta Procjene rizika učestvovaće 95 stručnjaka iz različitih državnih organa, organa državne uprave, jedinica lokalne samouprave, nevladinih organizacija i akademske zajednice", saopšteno je iz MUP-a

4482 pregleda 1 komentar(a)
Sa prezentacije projekta, Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova
Sa prezentacije projekta, Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova

Direktorat za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) počeo je aktivnosti na izradi Nacionalne procjene rizika od katastrofa Crne Gore, koja će ukazati na sve rizike koji ugrožavaju ljude, materijalna i kulturna dobra, kao i životnu sredinu, a navedeni dokument biće završen krajem godine, saopšteno je iz MUP-a.

Kako navode, načelnik Direkcije za civilnu zaštitu i smanjenje rizika od katastrofa, Ljuban Tmušić, pojasnio je da je dokument o procjeni rizika vrlo značajan i da će obuhvatiti detaljnu analizu rizika kao kao što su: zemljotresi, klizišta, odroni, poplave, tehničko-tehnološke nesreće, požari, zarazne bolesti, klimatske promjene, zaštita kritične infrastrukture itd.

“Kroz izradu scenarija i određenih matrica tačno ćemo znati koji rizici manje, a koji više ugrožavaju građane i životnu sredinu Crne Gore. Siguran sam da ćemo biti zadovoljni kako je dokument izrađen, jer imamo, apsolutno, stručnjake koji su u Crnoj Gori prepoznati za izradu ovakvih i sličnih dokumenata”, kazao je Tmušić, prenosi MUP.

Iz MUP-a navode da Crna Gora kao država kandidat za ulazak u Evropsku uniju ima obavezu procjenjivanja ovih rizika, te dostavljanja Evropskoj komisiji podataka o rizicima, u skladu sa definisanim Smjernicama za procjenu i mapiranje rizika za upravljanje katastrofama Evropske komisije.

Evropska komisija, tj. Generalni direktorat za civilnu zaštitu i aktivnosti humanitarne pomoći odobrio je Crnoj Gori finansiranje ovog projekta.

"U izradi dokumenta Procjene rizika učestvovaće 95 stručnjaka iz različitih državnih organa, organa državne uprave, jedinica lokalne samouprave, nevladinih organizacija i akademske zajednice. Dokument će identifikovati rizike koji ugrožavaju ljude, materijalna i kulturna dobra i životnu sredinu u Crnoj Gori, a potom i kapacitete koji su na raspolaganju za smanjenje nivoa rizika i potencijalnih efekata katastrofa", saopšteno je iz MUP-a.

U saopštenju se zaključuje da se završetak projekta, koji je podržala i finansirala EU, očekuje polovinom decembra ove godine, nakon čega će dokument biti dostavljen na razmatranje predstavnicima Evropske komisije.

Preporučujemo za Vas