Crna Gora krajem januara dobija kinesku vakcinu protiv koronavirusa

Ministarstvo je saopštilo da ostaje pri ranije izrečenom stavu da će prva vakcina kojom će započeti imunizacija u Crnoj Gori biti sa evropskim sertifikatom, te da se radi o Fajzerovoj vakcini

47322 pregleda 385 reakcija 212 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Crna Gora će krajem januara dobiti dovoljne količine Sinofarmove vakcine protiv koronavirusa, dogovoreno je sastanka između visokih predstavnika ove kineske kompanije i ministarke zdravlja Crne Gore Jelene Borovinić Bojović.

"Ministarka je tokom online sastanka zahvalila kineskim partnerima na ažurnosti i brizi koju su pokazali tokom intenzivnih pregovora u prethodnom periodu, a koji su rezultirali konačnim dogovorom da u Crnu Goru u najskorijem roku Sinofarm isporuči respektabilne količine vakcine koja će biti dostupna crnogorskim građanima", navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Ministarstvo zdravlja, kako se dodaje, je u završnoj fazi bilateralnih pregovora i sa ostalim proizvođačima vakcina protiv koronavirusa.

"I ostaje pri ranije izrečenom stavu da će prva vakcina kojom će započeti imunizacija u Crnoj Gori biti sa evropskim sertifikatom, te da se radi o Fajzerovoj vakcini. Takođe, nastavljen je dijalog koji naša zemlja ima i u okviru COVAX inicijative, tako da će crnogorski građani imati na raspolaganju dovoljne količine vakcina kako bi imunizacija protiv SarsCov2 infekcije bila na visokom nivou", zaključuje se u saopštenju.

Efikasnost "Sinofarm" vakcine je, u zavisnosti od izvještaja, između 80 i 86 odsto.

U pitanju je klasična vakcina napravljena po starom principu, što znači da je napravljena od umrtvljenog virusa.

Bonus video: