NACIONALNI PARKOVI CRNE GORE

Prijavili dva slučaja devastacije na Skadarskom jezeru

Iz NPCG poručili da će odlučno štititi jezero od svake vrste nelegalne radnje

8241 pregleda 4 komentar(a)
Foto: NPCG
Foto: NPCG

Nacionalni parkovi Crne Gore prijavili su nadležnim organima dva slučaja devastacije na Skadarskom jezeru.

"Na prostoru Nacionalnog parka Skadarsko jezero, u mjestu Bobija, nadzornici su registrovali vršenje nezakonite gradnje. Teškom građevinskom mašinom devastiran je prostor koji je pod zaštitom Nacionalnog parka. Takođe je na lokaciji Bolje sestre, registrovano izvođenje nezakonitih građevinskih radova čime je ugrožen biodiverzitet zaštićenog područja", saopšteno je iz NPCG.

Poručuju da će odlučno štititi jezero od svake vrste nelegalne radnje.

"Služba zaštite Nacionalnog parka Skadarsko jezero, uključujući i Službe zaštite drugih parkova, u narednom periodu, intenziviraće aktivnosti u cilju efikasnije kontrole prostora od svih oblika nezakonitog djelovanja. Imajući u vidu da je ključna funkcija Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore očuvanje i zaštita najznačajnijih prirodnih i kulturnih vrijednosti pet zaštićenih područja, naglašavamo da su Nacionalni parkovi Crne Gore pristupili najodgovornijem sprovođenju svih zakonom definisanih mjera i propisa, shodno svojim nadležnostima, kako bi stanje ukupnog biodiverziteta sačuvali za sadašnje i buduće generacije", navode iz Nacionalnih parkova Crne Gore.

Iz NPCG ističu da građane smatraju najbližim saradnicima u očuvanju vrijednosti i apeluju da sve nezakonite radnje i aktivnosti na prostorima NPCG prijave kako bi se u urgentnom roku reagovalo i spriječila devastacija zaštićenih područja.