projekat vrijednosti 104,965.30€

Pedeset dvoje pripadanika RE populacije dobilo sertifikate u cilju lakšeg zaposlenja

Slaven Ćipranić, kazao je da je projekat realizovan u cilju osnaživanja nezaposlenih pripadnika RE populacije

1625 pregleda 1 komentar(a)
RE populacija, Foto: PR pres servis
RE populacija, Foto: PR pres servis

Pedeset dvoje pripadnika i pripadnica RE populacije iz Podgorice, Tivta i Danilovgrada završilo je obuku i dobilo sertifikate za zanimanja baštovana, kozmetičarke, molera, sobarice, kuvara i zavarivača u cilju njihove integracije na tržište rada i lakšeg zaposlenja.

To je saopšteno na završnoj konferenciji u okviru projekta „Pravi pristup obrazovanju (RAE)“, koju su organizovali licencirani organizatori obrazovanja odraslih ZOPT Centar za obrazovanje i trening i BACKSTAGE.

Izvršni direktor ZOPT Centra za obrazovanje i trening, Slaven Ćipranić, kazao je da je projekat realizovan u cilju osnaživanja nezaposlenih pripadnika RE populacije putem pružanja podrške njihovoj integraciji na tržište rada, kroz sprovođenje psihomotivacionih radionica, realizaciju funkcionalnog opismenjavanja i stručnog osposobljavanja.

„U okviru projekta su 84 osobe intervjuisane i informisane o mogućnostima osposobljavanja. Nakon analize upitnika i selekcije kandidata, 27 polaznika završilo je obuku funkcionalnog opismenjavanja, a 52 polaznika RE populacije prošli su radionice psihosocijalne podrške i pripreme za zapošljavanje, a zatim i program stručnog osposobljavanja“, naveo je Ćipranić.

Predstavnica ZOPT Centra za obrazovanje i trening Vukosava Peković kazala je da je projekat trajao 14 mjeseci, a da je realizovan u Podgorici, Tivtu i Danilovgradu.

„Polaznici su pohađali programe stručnog osposobljavanja za zanimanja: pomoćnik baštovana i kozmetičarka u Podgorici, pomoćnik molera/farbara i sobarica u Tivtu, a polaznici RE populacije na izdržavanju zatvorske kazne u UIKSU u Spužu pohađali su program obuke za zanimanja pomoćnik kuvara i zavarivač“, istakla je Peković.

Predstavnica BACKSTAGE-a, Jelena Stanišić, zahvalila se ZOPT-u na učešću u projektu, kao i svim djevojkama RE populacije koje su bile dio projekta.

„Ove djevojke su svojim trudom i ozbiljnim pristupom obuci pokazale visok stepen odgovornosti. One rame uz rame mogu da stanu sa nama koji se duže bavimo ovim poslom“, istakla je Stanišić.

Dobitnica sertifikata za zanimanje kozmetičara iz Podgorice, Merlinda Pajazitaj kazala je da je za dva mjeseca, koliko je trajala obuka, naučila dosta toga.

„Žao mi je što se obuka završila, ali nama je bilo dovoljno vremena da naučimo osnovne stvari. Tokom obuke mi je mnogo toga bilo zanimljivo, ali bih izdvojila manikir. Voljela bih da se zaposlim u neki kozmetički salon u Podgorici“, navela je Pajazitaj.

Dobitnik sertifikata za zanimanje pomoćnog baštovana, Ramuš Ramaj, iz Podgorice rekao je da se tokom obuke stekao nova znanja koja će mu značiti prilikom traženja posla.

„Tokom obuke mi je bilo najzanimljivije što sam naučio da kosim i da koristim trimer. Razmišljam da apliciram za zaposlenje u Zelenilo“, kazao je Ramaj.

Ovaj projekat vrijednosti 104,965.30€ finansiran je od strane Evropske unije u iznosu od 77.491,95€, od strane Vlade Crne Gore u iznosu od 13.675,05€, dok je ostatak sredstava obezbijeđeno kroz sopstveno finansiranje od strane aplikanata projekta. Projekat je finansiran u okviru Sektorskog operativnog programa za oblast zapošljavanja, obrazovanja i socijalne inkluzije 2015-2017 (SOPEES).