Mjanmanr: Uhapšeni novinari Rojtersa u pritvoru na nepoznatom mjestu

Ministarstvo informisanja objavilo je prošle nedjelje da su pomenuti novinari "ilegalno prikupljali informacije sa namjerom da ih podjele sa stranim medijima"
54 pregleda 0 komentar(a)
Rojters, Foto: Businessweek.com
Rojters, Foto: Businessweek.com
Ažurirano: 23.12.2017. 16:48h

Novinari Rojtersa uhapšeni u Mjanmaru dobiće dozvolu da se vide sa svojim porodicama čim istekne period pritvora od dvije nedjelje, prenosi Tanjug.

Reporteri Va Lone i Kijav Soe O nalaze se u pritvoru već 11 dana na nepoznatoj lokaciji i nije im omogućen kontakt sa porodicom, advokatima ili kolegama, navodi Rojters.

Uhapšeni su pošto su pozvani na sastanak sa policijskim zvaničnicima na periferiji Jangona 12. decembra.

Organi vlasti vode istragu o tome da li su novinari prekršili zakon o službenoj tajni za šta je zaprijećena kazna od 14 godina.

Ministarstvo informisanja objavilo je prošle nedjelje da su pomenuti novinari "ilegalno prikupljali informacije sa namjerom da ih podjele sa stranim medijima".

"Poslije isteka 14-dnevnog pritvora oni će moći da se sretnu sa porodiom. Biće upućeni na sud gdje će svedočiti", rekao je Tin Ming, stalni predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova, prenosi Radio slobodna Azija.

Rojters navodi da ni ova agencija ni članovi porodice uhapšenih novinara nisu dobili nikakvu zvaničnu informaciju o pritvoru ili istrazi.

Dvojica novinara izvještavali su o događajima u zapadnoj državi Rakine odakle je, prema procjenama, protjerano oko 655.000 Rohingja muslimana.

Bonus video: