Završen konkurs za uređenje korita i obala Morače: Nijedan rad dovoljno dobar za prvu nagradu

U Glavnom gradu očekuju da ove godine počnu radovi na izgradnji prve faze uređenja

21987 pregleda 33 reakcija 7 komentar(a)
Foto: PG Biro
Foto: PG Biro

Nijedan rad prijavljen na međunarodni konkurs Glavnog grada za idejno urbanističko – arhitektonsko rješenje uređenja korita i obala rijeke Morače nije bio dovoljno kvalitetan za prvu nagradu, koja nije ni dodijeljena.

Na konkurs je pristiglo 49 idejnih rješenja iz 18 država.

Iz Glavnog grada je saopšteno da će, na osnovu najboljih idejnih rješenja, u narednom periodu pokrenuti postupak fazne izrade tehničke dokumentacije neophodne za realizaciju projekta, a poštujući pretpostavljenu dinamiku, za očekivati je, kako navode, da radovi na izgradnji prve faze uređenja počnu u tekućoj godini.

"Žiri u sastavu: Branislav Redžić (predsjednik žirija), Džejson Long, Slobodan Radoman, Darko Novaković i Filip Aleksić, je nakon pregleda 48 radova koji su uzeti u razmatranje, zaključio je da nijedan rad nije dosegao kvalitet prve nagrade, stoga ona nije dodijeljena", navodi se u saopštenju.

Druga nagrada dodijeljena je autorskom timu iz Španije, SAD-a i Turske koji čine Carlos Zarco Sanz, Zuhal Kol, Zeynep Küheylan, Ozan Şen i Berna Yaylali.

"Prema riječima žirija, ovaj projekat je od svih radova najbolje prepoznao potencijale lokacije i identifikovao izuzetne ekološke potencijale rijeke kroz set mogućih intervencija koje su istovremeno suptilne i maštovite. Rad demonstrira sveobuhvatnu, intelektualnu i praktičnu analizu, praćenu dobro pozicioniranim i savremenim dizajnerskim intervencijama. Rješenje teži da uspostavi dijalog grada i Morače bez pretenzija da nametne karakter jednog prostora drugom. Riječima autora: „Umjesto urbanizovanog parka na obali rijeke, projekat se koncentriše na otkrivanje neinvazivnih socio-ekoloških susreta prilikom intervenisanja u ovom izuzetno vrijednom prirodnom okruženju“," navodi se u saopštenju.

Treću nagradu dobio je autorski tim iz Crne Gore, koji čine Branko Rabrenović i Jasmina Salković.

"Prema mišljenu žirija, ovaj rad predstavlja spontanu intervenciju koja tretira nagibe kanjona Morače kao artefakte čime dokazuje visok nivo razumijevanja morfologije lokaliteta. Na krajnje jednostavan način, jednom komunikacijom, otvara mogućnost da se prepozna i doživi duh rijeke".

"Otkupom je nagrađen rad autora Suet Man Chan i Magdalena Szczypka iz Holandije koji se izdvojio izrazitom materijalizacijom i velikim brojem objekata paviljonskog tipa kojim se uvode novi sadržaji, što je posebno cijenjeno od strane žirija", dodaje se u saopštenju.

Takođe, otkupom je nagrađen rad crnogorskog tima koji čine Tanja Radovanović, Simona Popadić i Đorđe Radović , a koji nudi širok spektar programskih i prostornih mogućnosti.

"Pored navedenih novčanih nagrada žiri je odlučio posebno izdvojiti pet radova koji su, svaki na svoj način dali značajan doprinos promišljanju ove velike i važne teme za Podgoricu koja se po prvi put na ovakav način obrađuje", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: