Podgorica: Pala fasada sa zida sale OŠ "Štampar Makarije"

Dio demit fasade na fiskulturnoj sali Osnovne škole "Štampar Makarije" u Bloku V je pao juče tokom ranih jutarnjih sati
318 pregleda 8 komentar(a)
OŠ Štampar Makarije fasada, Foto: Čitalac Vijesti
OŠ Štampar Makarije fasada, Foto: Čitalac Vijesti
Ažurirano: 23.12.2017. 13:45h

Dio demit fasade na fiskulturnoj sali Osnovne škole "Štampar Makarije" u Bloku V je pao juče tokom ranih jutarnjih sati.

Direktorica OŠ "Štampar Makarije" Milica Stanković kazala je da se urušila trećina fasade na sali, koja je obnovljena prošle godine zahvaljujući donaciji Vlade Japana. Prema njenom mišljenju, uzrok pada fasade su oštećenja koja su vandali koji se okupljaju u dvorištu škole napravili, ali i loše izvedeni radovi.

"Mi nemamo noćnog čuvara, a tokom noći se ovdje okupljaju vandali koji su napravili rupu na ćošku u fasadi, što je možda dovelo do ovoga“, smatra Stanković.

Iako je fasada nedavno obnovljena, jak vjetar koji je duvao juče, pokazao je nedostatke.

"Zahvaljujući donaciji Vlade Japana mi smo bili obavezni da u skladu sa zakonom u postupku postupka javne nabavke izaberemo najpovoljnijeg ponuđača za realizaciju radova. Sada na žalost ne postoji ni mogućnost da se žalimo izvođaču radova jer je vlasnik kompanije preminuo, a firma "Lisina" iz Nikšića više ne postoji“, kazala je "Vijestima" Stankovićeva, dodajući da su iz nadzora tvrdili da je sve dobro odrađeno.

Stankovićeva je istakla da će prostor oko sale ograditi, te da je najvažnije što nijedno dijete nije povrijeđeno, jer se tokom dana na tom prostoru djeca često nalaze.

"Naš domar je procijenio da je ostatak fasade u solidnom stanju, ali ćemo taj prostor obezbijediti trakama“, rekla je Stanković.

Najavila je da će fasadu pokušati da obnove tokom zimskog raspusta, ali da neće ponovo koristiti demit fasadu. Još uvijek nije poznato kolika je materijalna šteta nastala.

"Koliko god bude koštalo, nadoknadićemo“, najavila je Stanković.

OŠ "Štampar Makarije" je u septembru 2016. godine organizovala svečanu ceremoniju primopredaje donacije Vlade Japana. Japan je donirao 75.393 eura, a obnovljena je fasada i zamijenjeni prozori.

Slučajevi urušavanja demit fasada sa novih ili renoviranih zgrada, nažalost nisu rijetkost, a nedostaci izvedenih radova su evidentni tokom vjetrovitih dana kada fasade padaju, nekada i sa vrhova višespratnica u prometnim djelovima grada.

Bonus video: