Žrtve ne mogu biti zaboravljene

Obilježeno 78 godina od pogibije narodnih heroja i prvoboraca u Herceg Novom

3319 pregleda 0 komentar(a)
Sa jučerašnjeg polaganja cvijeća, Foto: Opština
Sa jučerašnjeg polaganja cvijeća, Foto: Opština

Povodom 78 godina od pogibije narodnih heroja Nikole Đurkovića i Sava Ilića, te prvoboraca Danila Daša Pavičića i Stjepa Šarenca, juče su vijenac u znak pošte palim junacima na spomenik Bezmetković na Savini položili predsjednik SO Herceg Novi Nikola Samardžić, potpredsjednica Opštine Vesna Samardžić i predstavnici organizacija boraca Narodnooslobodilačkog rata 1941-1945. iz Herceg Novog, Kotora i Tivta.

Predstavnici kotorske, tivatske i hercegnovske boračke organizacije, kako je saopšteno iz Opštine, su posjetili i spomen-obilježje na Podima, gdje su takođe položili cvijeće i odali poštu palim borcima.

Prema riječima člana OBNOR-a Kotor 1941-1945. Ljubenka Borovića, obilježje na Savini je svjedočanstvo likvidacije čelnika Mjesnog komiteta KPJ Herceg Novi.

“Na ovom mjestu počivaju četiri gorostasa, dva narodna heroja i dva prvoborca, koji će podsjećati, opominjati i učiti kako se cijeni sloboda i kako se za nju umire. Oni su ovdje na Savini na vječnoj straži da potomstvu svjedoče i napajaju ih svojim djelima i herojstvom, ugrađujući svoje živote u temelje slobode.

Osim njih, na Savini su sahranjeni i borci Orjenskog bataljona i drugih partizanskih jedinica, koji su položili svoje živote - bili su žrtve okupatora, izdajnika i terorista, i njihova imena svjedoče o hrabrim Bokeljima, časnim i čestitim ljudima, koji su sebe zauvijek žrtvovali za slobodu, istinu i pravdu. Ono što je pravdi i istini poslužilo, ne može nikada biti zaboravljeno”, kazao je Borović.

Đurković i Ilić i prvoborci Pavičić i Šarenac poginuli su 21. januara 1943. godine. Preko 300 domaćih izdajnika, potpomognuti okupatorskim vojnicima opkolili su junake na Podima, koji su sa bombama u rukama, bez ikakvih izgleda za spas, pokušali proboj.

Bonus video: