CGO: Dan novinara da bude povod za ponos, a ne za brigu

Nikočević očekuje da Vlada prioritetno radi na unaprjeđenju položaja novinara, što, kako je kazao podrazumijeva brze i efikasne istrage napada na novinare

3437 pregleda 0 komentar(a)
Nikočević, Foto: CGO
Nikočević, Foto: CGO

Sloboda medija je temelj svakog demokratskog društva, a bez novinara koji izvještavaju bez opasnosti po život i ekonomske ugroženosti nema napretka za zajednicu u cjelini, poručili su iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) povodom Dana novinara Crne Gore.

Iz te NVO su, čestitajući novinarima njihov dan, poručili da Dan novinara treba da bude povod za ponos, a ne za brigu, te kazali kako se nadaju da će bezbjednost novinara biti neupitna, kao i da će im se uskoro poboljšati ekonomski položaj.

"U izazovima sa kojima se suočava crnogorsko društvo, uloga novinara jeste da ostanu privrženi profesiji, bez obzira ko drži poluge moći. Profesionalni integritet novinara se ogleda u objektivnom informisanju koje doprinosi rasvjetljavanju načina donošenja i kvaliteta odluka od javnog interesa, zatim afirmaciji ljudskih prava i sloboda, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i izgradnji političke kulture u kojoj će se javni diskurs zasnivati na činjenicama. Obaveza je novinara da se kredibilnim izvještavanjem suprotstave bilo kakvim unutrašnjim i spoljnjim manipulacijama različitih interesnih grupa i da vode računa o javnom, a ne partikularnom interesu", kazao je koordinator za razvoj u CGO, Damir Nikočević.

Ističe da je novinar, u vremenu dezinformacija i lažnih vijesti, ključni regulator sadržaja koji se pruža javnosti, te da ni najbolja samoregulatorna i regulatorna tijela nisu dovoljno jaki mehanizmi ukoliko nema novinara sa integritetom koji su spremni da zaštite dostojanstvo svoje profesije.

Nikočević je kazao kako CGO očekuje da Vlada prioritetno radi na unaprjeđenju položaja novinara. "To podrazumijeva brze i efikasne istrage napada na novinare, počev od do danas nerasvijetljenog ubistva glavnog i odgovornog urednika „Dana“, Duška Jovanovića, zatim osiguravanje dosljedne primjene duha i slova Zakona o medijima i stvaranje pretpostavki za nezavisan Javni servis RTCG oslobođen neprimjerenog političko-partijskog uticaja."

Poručio je da će CGO nastaviti da kroz saradnju sa novinarima pomogne proces demokratizacije u Crnoj Gori uz nadu da će se Dan novinara Crne Gore moći čestitati bez podsjećanja na njihov, kako je kazao, nezasluženo loš položaj u društvu.

Bonus video: