"tražimo razumijevanje i kompromis"

SPCG Krivokapiću: Nećemo ucjenjivati, ali ni ćutati na činjenicu da prosvjetni radnik obezbjeđuje maske, kompjuter...

Glavni odbor SPCG je poručio Krivokapiću da "SPCG neće ćutati na činjenicu da je prosvjetni radnik taj koji snosi i troškove uslova rada (internet), da je prosvjetni radnik izgubio svoje privatno vrijeme, da je na raspolaganju po cijeli dan, da je htio ne htio, član i do 10-ak viber grupa (odjeljenja, roditelji, vijeća), da je prosvjetni radnik izgubio privatnost svog doma, da mu je kamera ušla u kuću"

28334 pregleda 741 reakcija 97 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sindikat prosvjete Crne Gore (SPCG) neće ucjenjivati, ali neće ni ćutati na bjelodanu činjenicu da u ovom trenutku, prosvjetni radnik je taj koji obezbjeđuje zaštitna sredstva (maske) na radnom mjestu, neće ćutati na činjenicu da je prosvjetni radnik taj koji, na radnom zadatku, obezbjeđuje i sredstvo za rad (kompjuter), poručili su iz Glavnog odbora SPCG predsjedniku Vade Crne Gore Zdravku Krivokapiću.

Krivokapić je juče održao sastanak sa direktorima predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola i između ostalog poručio da "Vlada razumije situaciju u kojoj su se našli prosvjetni radnici zbog epidemije COVID-19".

"Spremni smo da razmotrimo sve zahtjeve prosvjetara, ali ne pristajemo na ucjene i opstrukcije", rekao je na sastanku Krivokapić.

Glavni odbor SPCG je poručio Krivokapiću da "SPCG neće ćutati na činjenicu da je prosvjetni radnik taj koji snosi i troškove uslova rada (internet), da je prosvjetni radnik izgubio svoje privatno vrijeme, da je na raspolaganju po cijeli dan, da je htio ne htio, član i do 10-ak viber grupa (odjeljenja, roditelji, vijeća), da je prosvjetni radnik izgubio privatnost svog doma, da mu je kamera ušla u kuću".

"Ovaj Sindikat ne ucjenjuje, već traži razumijevanje i kompromis. Mnogo puta smo pokazali i dokazali našu dobronamjernost i strpljenje. I sada smo spremni na to. Posebno imajući u vidu situaciju u kojoj se svi zajedno nalazimo", ističe se u saopštenju Glavnog odbora SPCG.

Oni su Krivokapići poručili da mu se obraćaju kao Glavni odbor SPCG, te da mu se obraćaju i kao predsjedniku Vlade Crne Gore i kao kolegi, prosvjetnom radniku, profesoru Univerziteta.

"I mi ćemo naše obraćanje započeti Vašim ekspozeom. I kao prosvjetni radnici i kao predstavnici Sindikata potpisujemo svaku vašu riječ u ekspozeu, koja se tiče obrazovnog sistema u Crnoj Gori: Unapređenje obrazovnog sistema, Obrazovni sistem i kvalitet stečenog znanja je mjera razvoja jednog društva, Poboljšavanje uslova rada, Postavljajući u centar učenika, Aktivnosti za poboljšanje kompetencija nastavnika, Transparentnost, Onemogućavanje korupcije i mita, Da naši nastavnici imaju dostojanstvo profesije, Jak sindikat, koji brani radnika, a ne poslodavca i državnu upravu, Dijalog, Otvorena vrata. Što se nas, kao prosvjetnih radnika i kao Sindikata prosvjete tiče, ovim iskazanim namjerama Vi niste pokucali, već i ušli na otvorena vrata", kazali siz Glavnog odbra SPCG.

Oni su rekli i da SPCG već 20 godina javno traži i zahtijeva, upozorava i procesuira, sa ciljem ispravljanja nepravilnosti u sistemu.

"Ovo je Sindikat, koji je proglašavan i antidržavnim, iz kog su se i isključivali pod pritiskom vlasti, koji je pokušan da bude slomljen formiranjem paralelnog sindikata. Sindikat, koji je optuživan i za previše bliske odnose sa vlašću. A mi smo se sve vrijeme samo bavili onim što nam je dužnost, pravima radnika i borbom za pravedno društvo. Nekad sa više, nekad sa manje uspjeha. Ovo je Sindikat, koji nije i koji neće dozvoliti, ko god pokušavao, da bude svrstan ni na jednu stranu, bilo političku, bilo nacionalnu, bilo vjersku. Ono što hoćemo je da nastavimo da se još snažnije borimo za prava prosvjetnih radnika. I sad i ubuduće. Jer, nema te matematike koja može reći da je 40 časova po 30 minuta direktne nastave, koji će neki od kolega morati da drže, isto što i 20 časova po 45 minuta, u normalnim okolnostima. Koju god operaciju da primijenimo, to mora biti uvećana norma ili prekovremeni rad. Ovaj Sindikat ne prihvata stav da neće biti problem držati 8 časova direktne nastave! Svakog dana! Još sa maskom na licu. Sve vrijeme", piše u saopštenju Glavnog odbora SPCG.

Poručili su da traže strpljenje, te da ih Krivokapić sasluša i razumije.

"Da ponovimo Vaše riječi "Jak sindikat, koji brani radnika". Da li smo nekad, u isticanju svojih zahtjeva i oštri? Jesmo. Da li neke naše riječi mogu biti i šokantne. Mogu. Da li su mnogi prosvjetni radnici bili šokirani nekim od Vaših riječi, kao i načinom kojim su izrečene juče? Jesu. Mi, u Sindikatu ne. Iskustvo nas je naučilo da budemo spremni da, u razmjeni stavova, čujemo kritike, saslušamo pažljivo i ono što nam se ne dopada, sa čim se možda i ne slažemo. Jedino na taj način možemo svi zajedno ići ka boljem. Zato pozdravljamo Vašu spremnost za saradnju, za dijalog. Pozivamo da još jednom, koliko je danas ili sjutra, sjednemo i pokušamo prevazići određena neslaganja. Sve u cilju što uspješnijeg odvijanja nastavnog procesa. Dodatno, u duhu vašeg ekspozea, predlažemo Vam formiranje zajedničkog tima koji će raditi na izradi Platforme "Partnerstvom do kvalitetnog obrazovnog sistema". Ne gubeći iz vida da je za takav cilj neophodan uslov - Kvalitetan, motivisan, cijenjen i slobodan nastavnik", poručili su iz Glavnog odbora SPCG Krivokapiću.

Preporučujemo za Vas