Građanska alijansa: Dan novinara dočekujemo u nepovoljnom ambijentu

Kako su naveli i dalje su prisutni politički i jaki vlasnički uticaji na rad medija. Ukazali su i na tešku ekonomsku situaciju za rad medija, kao i neprihvatljivo loš položaj novinara, manjak samoregulacije, ali i na pojavu sve više medija koji su spremni na širenje lažnih vijesti

4378 pregleda 0 komentar(a)
Građanska alijansa, Foto: Građanska alijansa
Građanska alijansa, Foto: Građanska alijansa

Nevladina organizacija Građanksa alijansa (GA) u čestitki Dana novinara navela je da ovaj dan novinari u Crnoj Gori dočekuju u ne baš povoljnom ambijentu vezanom za slobodu medija i položaj novinara u Crnoj Gori.

"Nažalost, Crna Gora u ovoj oblasti još uvijek ne ostvaruje napredak, na šta i ukazuje Izvještaj Evropske komisije za 2020. Možemo krenuti od najskorijih događaja kada su vršena hapšenja urednika portala zbog sadržaja koja su postavljali, a naravno tu su i slučajevi ubistva i napada na novinare, koji još uvijek nijesu riješeni", kazali su u saopštenju.

Kako su naveli i dalje su prisutni politički i jaki vlasnički uticaji na rad medija. Ukazali su i na tešku ekonomsku situaciju za rad medija, kao i, neprihvatljivo loš položaj novinara, manjak samoregulacije, ali i na pojavu sve više medija koji su spremni na širenje lažnih vijesti.

"Tako imamo situaciju da rijetko koji novinari imaju priliku i mogućnost da objektivno izvještavaju, već da bi zadržali svoje radno mjesto, moraju svoj novinarski rad prilagoditi interesima vlasnika medija koji diktiraju uređivačku politiku u cilju ostvarivanja određenih političkih interesa. Oni koji se i trude da izađu iz tog obrasca, često završe sa posljedicama, kao na primjer otpuštanje", navode iz Građanske alijanse.

Oni smatraju da je polarizacija medija nikad izraženija, i da nema puno nepristrasnosti i objektivnosti u izvještavanjima i jednih i drugih, a tome svakako nema mjesta u jednom demokratskom društvu koje težimo da izgradimo, navode iz GA.

"Ukoliko želimo da se položaj novinara u Crnoj Gori popravi i da unaprijedimo slobodu medija, koja je osnov svakog demokratskog društva, moramo svi – mediji, novinari, nadležni organi i civilni sektor – raditi na tome da novinari budu prije svega čuvari interesa građana, a ne vlasnika medija za koje rade", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: