Krivokapić: Radićemo na unapređenju ambijenta za slobodan i nesmetan rad medija

"Vlada želi da svaki novinar ponaosob odgovorno nosi slobodu koja mu se jemči i čuva je neukaljanom profesionalnom čašću i etikom"

14856 pregleda 14 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Vijesti/Boris Pejović
Krivokapić, Foto: Vijesti/Boris Pejović

Premijer Crne Gore čestitao je Dan novinara Crne Gore.

On je naveo da u danu kada se obilježava 150 godina novinarstva u Crnoj Gori, da odaje posebno priznanje poslenicima javne riječi, "koji su bili i ostali, hrabri učesnici i hroničari svih istorijskih vrtloga i bura".

"Mediji imaju neosporno važnu ulogu u društvu, kreirajuću moć i snažan uticaj na razvoj naše demokratije, liberalizma, emancipacije, inkluzivnosti, pluralizma, kao i na ukupan napredak države. Ozbiljnost društvenih iskušenja u kojima se nalazimo i naš odgovoran odnos prema tim zbivanjima, obavezuju nas da u našem medijskom okruženju prepoznamo medije i novinare koji savjesno obavljaju svoju misiju, ali i one koji zloupotrebljavaju zakonom zagarantovan slobodan medijski prostor. Vlada želi da svaki novinar ponaosob odgovorno nosi slobodu koja mu se jemči i čuva je neukaljanom profesionalnom čašću i etikom", naveo je Krivokapić u čestitki.

Dodao je da je obaveza i namjera Vlade da, sa ostalim društvenim subjektima, aktivno učestvuje u obezbjeđivanju uslova za nesmetano obavljanje novinarske profesije.

"U tom smislu, uvijek ćemo imati na umu novinarke i novinare, a naše neponovljive sugrađane i sugrađanke, koji su podnijeli žrtve veće od samoga života i koji su se ugradili u ono što danas možemo nazvati, hrabro, nepotkupljivo, tačno i neprocjenjivo crnogorsko novinarstvo. Naravno da ćemo imati na umu i sve okolnosti pod kojima su se zločini nad novinarima i njihovom riječju dešavali i da ćemo uložiti sve napore da takav društveno - politički i životni kontekst nikada više ne uhvati svoje korijene i zagospodari našim sudbinama. Uvjeravam sve djelatnike javne riječi da je politika Vlade evropska agenda, te da ćemo predano raditi na unapređenju ambijenta za slobodan i nesmetan rad medija. Sloboda i depolitizacija svih profesija, od kojih danas posebno ističemo novinarsku, jedan je od naših ključnih ciljeva i preduslov zdravog društva", saopštio je Krivokapić.

Bonus video: