Bečić: Novinarska profesija da dostigne nivo ugleda koji uživa u demokratskim i civilizovanim zemljama

"Nakon više od 150 godina svoga postojanja, novinarska profesija u Crnoj Gori suočava se sa brojnim izazovima, od socio-ekonomskih, bezbjednosnih, do - u novom tehnološkom dobu u koje smo stupili - pojavi lažnih informacija"

9496 pregleda 5 komentar(a)
Bečić, Foto: Skupština Crne Gore
Bečić, Foto: Skupština Crne Gore

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić čestitao je 23. januar - Dan novinara Crne Gore.

"Povodom Dana novinara Crne Gore, 23. januara, u ime Skupštine Crne Gore i svoje ime, čestitam svim medijskim poslenicima njihov dan, sa željom da novinarska profesija dostigne nivo ugleda koji uživa u demokratskim i civilizovanim zemljama svijeta. Još od druge polovine 19. vijeka, novinarstvo je nerazdvojan dio javnog i obrazovnog života Crne Gore, bilježeći i za generacije čuvajući spomen na sva dešavanja burnih epoha kroz koje su zemlja i građani prolazili", naveo je Bečić.

Nakon više od 150 godina svoga postojanja, kako je naveo predsjednik Skupštine, novinarska profesija u Crnoj Gori suočava se sa brojnim izazovima, od socio-ekonomskih, bezbjednosnih, do - u novom tehnološkom dobu u koje smo stupili - pojavi lažnih informacija.

"Nažalost, napadi na novinare, među kojima se ističu oni na Oliveru Lakić, kao zločin protiv slobodne riječi koji se završio fatalnim ishodom u slučaju Duška Jovanovića, ali i napadi na imovinu medijskih kuća, bili su snažna karakteristika tranzicione epohe u kojoj živimo. Osim potrebe da se do kraja ispita pozadina pomenutih napada i ubistva i pred lice pravde izvedu njihovi izvršioci i nalogodavci, boriću se da se takvi događaji više ni u naznakama sličnosti ne ponove, već da ostanu u prošlosti. Kao posljedica prethodno navedenog, erozija medijskih sloboda snažno je pogodila građane kojima su objektivni mediji i provjerene informacije neophodne, a pravo na istinito izvještavanje zagarantovano".

Bečić navodi da novo doba treba da ojača nastojanja cjelokupne medijske zajednice da se sa izazovima suočava časno i dostojanstveno, njegujući kult istine i pravdoljubivosti kao, ne samo svoj vrhovni cilj, već i sredstvo za postizanje pravovremeno i tačno informisanog građanina i slobodnog društva.

"Postizanje ovog cilja nemoguće je bez socio-ekonomskog unapređenja života samih novinara, kao osnovnog preduslova njihovog rada, u čemu ćemo im, uvjeren sam, pomoći snaženjem institucija sistema. Koristim priliku da ohrabrim objektivno i istraživačko novinarstvo, koje je veoma važno za konsolidaciju demokratije kojoj smo posvećeni. Stoga, uvjeren da će novinari u našoj državi u potpunosti uživati sva prava i slobode koja im pripadaju, još jednom čestitam svim medijskim poslenicima Dan novinara Crne Gore", navodi se u čestitki Bečića.