SNP: Očekujemo da pojedini mediji konačno prihvate činjenicu da je došlo do ozbiljnih promjena u državi

"Nema pravde niti će biti boljitka ovom društvu, dok se konačno ne privedu pravdi ubice i nalogodavci ubistva Duška Jovanovića, urednika lista "Dan", koji je na oltar slobode medija dao i svoj život, ali i potpuno rasvijetle svi ostali slučajevi napada na novinare"

4142 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Arhiva Vijesti
Foto: Arhiva Vijesti

Socijalistička narodna partija (SNP) čestitala je poslenicima javne riječi 23. januar, Dan novinara Crne Gore.

Iz SNP-a su izrazili nasu da će im sloboda izražavanja, borba za istinu i profesionalizam, biti ideja vodilja u budućem radu.

"Vjerujemo da će se položaj novinarske branše u Crnoj Gori poboljšati, što znači da više neće biti problema u njihovom regulisanom radnom statusu, povećanju plata i poboljšanju uslova rada. A prije i iznad svega u njihovoj bezbjednosti. Vrijeme je da nadležni državni organi učine sve da prestanu pritisci, a pogotovo, napadi na novinare jer nema demokratije bez slobodnog novinarstva", navodi se u čestirki SNP-a.

Dodaju da se u Crnoj Gori nakon gotovo 30 godina promijenila vlast "pod čijim su “pokroviteljstvom” često napadani novinari koji su kritikovali vlast, govorili o korupciji, organizovanom kriminalu i kršenju ljudskih prava, a vinovnici napada ili pritisaka nisu sankcionisani".

"Vlast se jeste promijenila ali za pojedine novinare i medije još uvijek, izgleda nije. No, treba vremena za svaku vrstu promjena, tako da očekujemo da će se i to brzo promijeniti, tj.da će pojedini mediji konačno prihvatiti činjenicu da je došlo do ozbiljnih promjena u našoj državi. Ovakva atmosfera na medijskom nebu Crne Gore, ne odgovora nikome, ni poslenicima javne riječi, ni društvu u cjelini. Nema pravde niti će biti boljitka ovom društvu, dok se konačno ne privedu pravdi ubice i nalogodavci ubistva Duška Jovanovića, urednika lista "Dan", koji je na oltar slobode medija dao i svoj život, ali i potpuno rasvijetle svi ostali slučajevi napada na novinare. Ovim putem, SNP upućuje iskrene čestitke nastarijem esnafskom Udruženju novinara Crne Gore, koje obilježava veliki jubilej – 150 godina postojanja", navode iz SNP-a.