Srzentić: Mediji doprinose demokratizaciji društva, jačanju slobode govora i institucija

"Kao ministarka zadužena za transparentnost i oblast medija, biću otvorena da vas čujem i otvorim dijalog za sve sugestije koje se tiču unapređenja zakonodavnog okvira i medijskog pluralizma"

4883 pregleda 9 komentar(a)
Srzentić, Foto: Vlada Crne Gore
Srzentić, Foto: Vlada Crne Gore

Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija i Vlada Crne Gore će u 2021. godini raditi na unapređenju ambijenta za rad medija stvaranjem uslova za održiv i nesmetan rad medija i medijskih organizacija i unapređenje položaja novinara.

To je u čestitki povodom Dana novinara Crne Gore poručila ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić.

Istkla je da duga i bogata istorija, 150 godina crnogorskog novinarstva, od prvog broja "Crnogorca" "nas čini izuzetno ponosnim i obavezuje da u javnom interesu kontinuirano snažimo ugled medijske profesije, jačamo medijski pluralizam i slobodu govora".

"Sa punim uvažavanjem vaše novinarske profesije ovih dana upoznajem novinare i novinarke u Crnoj Gori kojima želim da, i, mimo ovog dana, ukažem poštovanje i divljenje prema poslu koji radite i koji doprinosi demokratizaciji crnogorskog društva, jačanju slobode govora, ali i crnogorskih institucija. Znam koliko vaš posao svakodnevno traži odricanja i koliko ste izloženi velikom broju informacija i dezinformacija, pritisku da brzo, profesionalno i blagovremeno informišete javnost, a da odgovorite novinarskim i profesionalnim standardima i koliko ste često zbog toga izloženi napadima i govoru mržnje u online prostoru", saopštila je Srzentić.

Medijska privreda, kako je navela, nije ostala pošteđena krize koja je pogodila globalno usljed pandemije korona virusa.

"Vi ste radili svoj posao bez obzira na egzistencijalnu nesigurnost, intenzivniji radni tempo i pritisak uslijed izvještavanja o COVID-19 bez zaštitne opreme. Hvala vam na vašem zalaganju i doprinosu koji dajete da naše društvo bude bolje, da informacije dođu do građana, što nas kritikujete, podsjećate, podstičete da budemo bolji i otvarate teme koje čine da uprava bude efikasnija i u službi građana. Kao ministarka zadužena za transparentnost i oblast medija, biću otvorena da vas čujem i otvorim dijalog za sve sugestije koje se tiču unapređenja zakonodavnog okvira i medijskog pluralizma. I ne samo to, nego ćemo tražiti načine da vam olakšamo posao i pristup informacijama, insistirati na najboljim rješenjima kroz Izmjene i dopune Zakona o slobodnom pristupu informacijama i jačanje transparentnosti institucija, čemu ću tokom mandata biti posebno posvećena".

Srzentić je najavila da će u narednom periodu, kroz seriju sastanaka, pozvati predstavnike medija kako bi joj predstavili stanje u ovoj oblasti iz njihovogugla.

"A zajedno ćemo raditi na rješenjima koja će unaprediti medijsku scenu i vaš položaj u njoj. Neophodna je uzajamna podrška institucija države i medija, a posebno novinara, kako bi svako u svom poslu bio još bolji", saopštila je Srzentić.

Bonus video: