Završnom konferencijom okončana „zelena avantura“ izviđača

„Organizovali smo online izviđačku ligu koja je obilovala izazovima koje su naši takmičari sa zadovoljstvom ispunajvali i slali nam snimke. Nakon toga realizovana je aktivnost 'Zakorači u avanturu doma' u sklopu koje smo imali blog postove naših članova, izviđačke izazove, zoom družionice, ali i emisiju 'Izviđački fenjer' u kojoj smo imali priliku da ugostimo: Nikolu Vučevića, Dejana Dedovića, Predraga Vučkovića, Nadu Drobnjak“, saopštili su iz SICG-a

1169 pregleda 1 komentar(a)
Foto: SICG
Foto: SICG

Rukovodeći se time da ko hoće, nađe način, a ko neće, nađe izgovor, Savez izviđača Crne Gore (SICG) nije dozvolio da ih korona spriječi da realizuju zacrtano. Samo su, zbog epidemiološke situacije, aktivnosti prilagodili, pa su tako projekat „Zelena avantura“ odlučili da „premjeste“ na Internet i isti uspješno sproveli.

Završna konferencija projekta, podržanog od strane UNICEF-a, bila je prilika da sumiraju šta je u sklopu projekta, koji je trebalo da okupi izviđače iz 11 crnogorskih opština, urađeno. Izviđači su se zaista „družili“, ali, ovoga puta online. Konferencija je održana u KIC-u „Budo Tomović“ u Podgorici.

„Organizovali smo online izviđačku ligu koja je obilovala izazovima koje su naši takmičari sa zadovoljstvom ispunajvali i slali nam snimke. Nakon toga realizovana je aktivnost 'Zakorači u avanturu doma' u sklopu koje smo imali blog postove naših članova, izviđačke izazove, zoom družionice, ali i emisiju 'Izviđački fenjer' u kojoj smo imali priliku da ugostimo: Nikolu Vučevića, Dejana Dedovića, Predraga Vučkovića, Nadu Drobnjak“, saopštili su iz SICG-a.

Sproveli su istraživanje o radu SICG-a na uzorku od preko 500 ispitanika iz cijele zemlje i o mentalnom zdravlju mladih u vrijeme pandemije, a organizovali su i nacionalni eko-kviz u kojem je učestvovalo 176 djece iz 19 crnogorskih opština.

Istraživanje o mentalnom zdravlju mladih u vrijeme pandemije obuhvatilo je uzorak od 588 mladih. Istraživanje je pokazalo da skoro trećina mladih nije mogla da praktikuje hobije u poslednjih pola godine.

„Zabrinjavajuć je podatak da se 49 odsto mladih osjeća loše češće od jednom nedeljno, dok uporedna statistika iz zemalja EU govori da su rezultati u tim zemljama oko 20 odsto. Alkohol je prvi put probalo 12,2% mladih, dok je duvanske proizvode po prvi put probalo 8,8% mladih. Kada se uđe u detaljniju analizu, mladi koji nisu mogli da praktikuju hobije, ili su probali duvan i alkohol po prvi put, imaju više rezultate na anksiozno-depresivnoj skali“, naveli su iz Saveza izviđača Crne Gore.

Kako bi podaci istraživanja bili dostupni svima, kreirali su brošuru, na kojoj je radio psiholog Boško Ilić zajedno sa timom stručnjaka.

„Dobijeni podaci pomogli su nam da osmislimo pitanja i realizujemo četiri podkasta na temu mentalnog zdravlja, pa je 'Izviđaki fenjer' ugostio psihologa Boška Ilića, psihološkinju Jelenu Marković i četvoro mladih izviđača koji su nam iz ugla svoje generacije govorili o mentalnom zdravlju mladih. U posljednjoj epizodi podkasta, gostovao nam je direktor Instituta za javno zdravlje, Dr Igor Galić koji je svojim stavovima dao pečat na već pomenutu temu“, istakli su iz SICG-a.

Nakon prezentacije projekta, predsjednik Saveza izviđača Crne Gore, Peko Vukadinović uručio je zahvalnice svima koji su pomogli da projekat bude uspješno realizovan.

Bonus video: