Krivokapić: Moramo sarađivati kao porodica da bi obezbijedili hitnu, pravičnu i jednaku raspodjelu vakcina

"Vlada Crne Gore ulaže enormne napore kako bi osigurala bezbjedne i djelotvorne vakcine kroz COVAX platformu, u konsultaciji sa EU, ali i u direktnim pregovorima sa proizvođačima", istakao je Krivokapić

10830 pregleda 7 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Vlada Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Vlada Crne Gore

Vakcine protiv koronavirusa nose potencijal da obuzdaju pandemiju i moramo sarađivati kao porodica kako bismo obezbijedili hitnu, pravičnu i jednaku raspodjelu i administriranje vakcina, poručio je predsjednik Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić.

Iz Vlade Crne Gore je saopšteno da se Krivokapić juče sastao sa Hansom Klugeom, direktorom Regionalne kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu.

U saopštenju se dodaje da je Krivokapić sa Klugeom razgovarao o modalitetima za jednaku i pravičnu distribuciju vakcina protiv koronavirusa u Crnoj Gori i zemljama zapadnog Balkana.

Krivokapić je naglasio da niko u tom procesu ne smije biti zaboravljen i da pandemiju možemo okončati na globalnom nivou, samo ukoliko je okončamo u svim pojedinačnim zemljama svijeta.

"Vlada Crne Gore ulaže enormne napore kako bi osigurala bezbjedne i djelotvorne vakcine kroz COVAX platformu, u konsultaciji sa EU, ali i u direktnim pregovorima sa proizvođačima", istakao je Krivokapić.

Kluge je rekao da su međunarodna solidarnost, jednakost i zajedničko zastupanje ključni faktori u nabavci i distribuciji ograničenih količina vakcina na globalnom nivou.

"Svi ne mogu biti vakcinisani istovremeno, te je definisanje strateških prioriteta od krucijalne važnosti kako bi se osiguralo da prve, ograničene količine vakcina imaju najveći efekat u smislu smanjivanja slučajeva teškog obolijevanja i umiranja", kazao je Kluge.

Kluge
Klugefoto: Vlada Crne Gore

Iz Vlade su kazali da je Kluge pozdravio opredjeljenje Vlade Crne Gore da reforma zdravstva bude fokusirana na građane i njihove potrebe, kao i na jačanje finansijske zaštite.

"Kluge je posebno pohvalio izuzetne napore Vlade u pravcu digitalizacije kao načina prevazilaženja kompleksnih izazova u dijelu ljudskih resursa i tehnologije rada", piše u saopštenju Vlade.

Iz Vlade su rekli i da su se učesnici sastanka složili da je vakcinacija protiv koronavirusa kompleksan poduhvat koji traži vrijeme.

"Do tada neophodno je insistirati na dosljednom sprovođenju provjerenih i djelotvornih mjera kako bi se sačuvali životi i zdravlje građana", piše u saopštenju.

Navodi se i da se Krivokapić zahvalio SZO na "snažnoj podršci u jačanju nacionalnih kapaciteta za djelotvoran odgovor na COVID-19, izražavajući nadu da će u predstojećem periodu saradnja biti produbljena i intezivirana".

"Aktivno učešće u sastanku uzele su dr Jelena Borovinić Bojović, ministarka zdravlja i Tamara Srzentić, ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija. Sastaku je prisustvovala i dr Mina Brajović, šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori", zaključuje se u saopštenju Vlade.

Bonus video: