150 godina crnogorskog novinarstva: Pandemija dodatno pogoršala status novinara

"Počev od praćenja događaja, rizika po njihovo zdravlje i uticaja na inače težak i stresan posao. S druge strane, postoji velika opasnost da će zbog ekonomske krize, koja je posljedica pandemije, veliki broj kolega da ostane bez posla", kaže Radulović

4690 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Novinari u Crnoj Gori veliki jubilej, 150 godina crnogorskog novinarstva, dočekuju u nezavidnom položaju, smatraju u Društvu profesionalnih novinara (DPNCG).

Godina za nama, koju je obilježila epidemija koronavirusa, dodatno je pogoršala status poslenika javne riječi.

"Počev od praćenja događaja, rizika po njihovo zdravlje i uticaja na inače težak i stresan posao. S druge strane, postoji velika opasnost da će zbog ekonomske krize, koja je posljedica pandemije, veliki broj kolega da ostane bez posla", kaže Mila Radulović, generalna sekretarka Društva profesionalnih novinara.

A boljke su stare.

"Loš radni status u većini redakcija, novinarima nije regulisan radni status, mi godinama pričamo o tome i težimo beneficiranom stažu jer smatramo da ga zaslužujemo", ističe ona.

Analitičar medija i dugogodišnji novinar, Dragoljub Duško Vuković, na pitanje kako ocjenjuje njihov rad u godini za nama - odgovara.

"Kako ko i kako koji...Bilo je dobrih izvještavanja ali bilo je i lošeg i ispod toga lošeg čak."

Vuković kaže da je među njima i Javni servis RTCG. To se posebno ogledalo u izvještavanju o epidemiji koronavirusa, koja je zaustavila cijeli svijet.

"Nije dozvoljavala nikakvim kritičkim tonovima da uđu u taj program. Mislim da je nacionalni javni servis trebao da otvori prostor i za tu vrstu mišljenja a ne da zainteresovani ljudi tragaju po društvenim mrežama i po eventualnim opskurnim sajtovima da traže neko alternativno mišljenje", objašnjava Vuković.

Radulović najavljuje da će novoj vlasti, između ostalog, uputiti inicijativu za izmjenu krivičnog zakonodavstva u dijelu zaštite novinara a Vuković se nada da nova vlast neće ići u izmjenu sastava Savjeta RTCG-a prije nego pristupi ponovnim izmjenama Zakona o nacionalnom javnom emiteru.

Bonus video: