Traže hitnu reakciju Bratić: Spasite škole, sela će ostati pusta

"Nekoliko puta bivši ministar se oglušio na zahtjeve za dodjelu kombi vozila tim školama kako bi se riješio problem prevoza učenika, a samim tim i obezbijedio opstanak seoskih školi, stanovnika na tim prostorima i nastavnog kadra u njima”, navode oni u pismu koje su dostavili “Vijestima”.

13585 pregleda 137 reakcija 12 komentar(a)
Autobus nekada saobraćao četiri puta dnevno: Lubnice, Foto: Tufik Softić
Autobus nekada saobraćao četiri puta dnevno: Lubnice, Foto: Tufik Softić

Opština Berane i predstavnici mjesnih zajednica Štitare, Bubanje i Lubnice zatražili su u pismu ministarki prosvjete Vesni Bratić - da se riješi problem đačkog prevoza iz tih mjesnih zajednica sa teritorije opštine Berane.

Oni su podsjetili da su se tokom prošle i pretprošle godine više puta bezuspješno obraćali bivšem ministru prosvjete Damiru Šehoviću u vezi sa problemom prevoza koji imaju učenici osnovnih škola sa prostora tih mjesnih zajednica.

“Đaci prvaci i osnovci koji pohađaju osnovne škole u Lubnicama i Štitarima već skoro dvije godine pješice ili privatnim kolima svojih roditelja odlaze na časove. Nekoliko puta bivši ministar se oglušio na zahtjeve za dodjelu kombi vozila tim školama kako bi se riješio problem prevoza učenika, a samim tim i obezbijedio opstanak seoskih školi, stanovnika na tim prostorima i nastavnog kadra u njima”, navode oni u pismu koje su dostavili “Vijestima”.

Kako tvrde, bivši ministar Damir Šehović, “uvijek je tražio izgovor i prebacivao odgovornost za svoj maćehinski odnos prema svim školama u opštini Berane”.

“U 2019. godine je zbog dotrajalosti školskog objekta u Rujištima nastava bila izvođena u privatnoj kući predsjednika mjesne zajednice, ali je i to područno odjeljenje ukinuto. U tim okolnostima stanovnici ovih mjesnih zajednica su došli u situaciju da 33 djece koja pohađaju osnovnu školu u Štitarima, 28 djece u školi u Lubnicama, i 12 djece koja putuju u srednje škole u Beranama, nemaju izbora i biće prinuđeni da se odsele i smještaj potraže u gradu kako bi njihova djeca nesmetano i uredno mogla da pohađaju nastavu u gradskim osnovnim i srednjim školama. Tako bi se ugasile još dvije seoske škole, a sa njima polako i život u tim selima”, navodi se u pismu.

Oni ističu da je sve što je u skladu sa Zakonom o prevozu u drumskom saobraćaju, a koji se odnosi na članove 34 i 35 tog zakona, Opština Berane ranije sprovela.

“Već dva puta je Opština raspisala konkurs za dodjelu linija prevoznicima koji prevoz putnika obavljaju u prigradskom saobraćaju. Na oba raspisana konkursa o dodjeli linija u linijskom prigradskom prevozu putnika opštine Berane za plan linija na teritoriji ovih mjesnih zajednica, nije se javio nijedan prevoznik, jer je zbog finansijskih gubitaka neisplativo vršiti prevoz na tim seoskim linijama zbog malog broja putnika”, navodi se u pismu.

Podsjeća se i na činjenicu da Opština Berane iz svog budžeta obezbjeđuje velika sredstva da bi svim osnovcima od prvog do devetog razreda na teritoriji opštine omugućila besplatne udžbenike, za koje svrhe je u proteklih sedam godina za tu namjenu izdvojila preko 550.000 eura.

“Ministarstvo prosvjete je neposredno prije vašeg stupanja na dužnost preko Uprave za imovinu sprovelo postupak javne nabavke vozila za prevoz učenika koji žive u ruralnim predjelima Crne Gore. Napravljen je predlog škola koje će dobiti novih 30 kombija po opštinama. Na tom spisku, ako je tačan i vjerodostojan, nalazi se samo jedna osnovna škola sa teritortije opštine Berane, JU OŠ “Polica” kojoj se dodjeljuje vozilo (8+1), i nema očekivanog kombi vozila za đake osnovnih škola u Lubnicama i Štitarima”, pišu oni ministarki.

Oni se, kažu, nadaju da će nova ministarka prosvjete imati puno više razumijevanja za učenike iz ovih mjesnih zajednica koji žele da uče i žive u svom selu i za njihove nastavnike.

“Uz svu pomoć Opštine Berane, nećemo dozvoliti gašenje tih škola i iseljavanje stanovništva zbog tog problema. Samo dva kombi vozila za ove dvije škole bi riješilo sve probleme učenika, nastavnika i njihovih roditelja”, upozorili su u zajedničkom pismu ministarki prosvjete predstavnici Opštine Berane i tri mjesne zajednice, Štitare, Bubanje i Lubnice.

Bonus video: