Možete pisati o svemu, ako ste spremni na posljedice

Korona kriza uticala na uslove na radu i plate novinara, promjena vlasti produbila jaz među kolegama

7833 pregleda 1 komentar(a)
Novinari dočekali praznik sa starim i novim problemima (ilustracija), Foto: Savo Prelević
Novinari dočekali praznik sa starim i novim problemima (ilustracija), Foto: Savo Prelević

Dan novinara Crne Gore zaposleni u medijima dočekali su sa starim problemima, ali u novim, otežanim okolnostima izazvanim pandemijom novog koronavirusa.

Predsjednik Komisije za istraživanje napada na novinare Nikola Marković smatra da u Crnoj Gori formalno nema cenzure i da novinari mogu da pišu o svemu, ako su spremni da snose nelegitimne i užasne posledice pisanja.

“To smo, nažalost, imali prilike da vidimo u slučajevima Duška Jovanovića, Olivere Lakić, Tufika Softića, ali i drugih naših kolega. Nijedan od tih napada nije rasvijetljen i mi živimo u vremenu vječitih istraga koje samo pokazuju nedostatak političke volje doskorašnje vlasti i nesposobnosti tužilastva i policije da te slučajeve razriješe”, ocijenio je Marković za “Vijesti”.

On je kazao da je pandemija kovida-19 uticala i na novinare, počevši od teških uslova rada gdje su bili izloženi velikom riziku i “samo formalne brige države da ih zaštiti bar od virusa, kad već nije od napada”.

“Promjena vlasti izaziva nadu, ali i oprez kada su u pitanju prava i položaj novinara. Očekujem da intenziviraju istrage i za početak, bar da sankcionišu one koji su opstruirali dosadašnje postupke od kojih neki traju i decenijama...”, poručio je on.

Marković je ukazao i da su se pojedini mediji, koji su juče vodili provladinu, a danas opozicionu uređivačku politiku, našli pod prijetnjama i uvredama na društvenim mrežama.

“Šta god mislili o nečijem radu moramo svi zajedno zaštititi pravo novinara da rade slobodno. Komisija će se kao i dosada baviti svim slučajevima, bez obzira na uređivačke politike”, kazao je.

Marković smatra i da su korektni uslovi za rad novinara preduslov za profesionalne medije i da je potrebno da poslodavci shvate da je to u zajedničkom interesu.

“Oni će profitirati ako novinari budu pisali profesionalnije, a društvo će imati koristi jer će se putanja od javnog interesa otvarati u skladu sa pralivima naše struke, što znaci tačno, pošteno i istinito”, poručio je on.

Generalna sekretarka Društva profesionalnih novinara (DPN) Mila Radulović pozvala je kolege da se obrate tom udruženju za svaku vrstu pomoći.

“Promjena vlasti dodatno je uticala na jaz među novinarima koji umjesto solidarnosti agituju u ime države ili pošto-poto pravdaju novu vlast. Angažman DPN pokazuje da novinari još nemaju svijest o važnosti zajedničke borbe, istrajnosti, potrebi edukacije, zaštite i odbrane svojih radnih prava, ali i novinarskih standarda. Na tome moramo uporno raditi, ne dozvoljavajući da se uklopimo u apatiju, šablone, da idemo linijom manjeg otpora i da se bojimo onih koji to miniraju iz svojih razloga i interesa”, zaključila je Radulović. Ona je istakla da ih posebno brine govor mržnje na društvenim mrežama, osude i hajke, nedostatak civilizovane polemike kao dio prava novinara na slobodu izražavanja.

Dan novinara Crne Gore, 23. januar, čestitali su premijer Zdravko Krivokapić, vicepremijer Dritan Abazović, ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić, šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Mariz Davije, ombudsman.

Novinarima smanjene plate tokom epidemije

Društveni i materijalni status medijskih radnika nije srazmjeran značaju medija u društvu, saopšteno je iz Sindikata medija Crne Gore (SMCG) povodom Dana novinara i obilježavanja 150 godina novinarstva u Crnoj Gori.

Iz SMCG je saopšteno da je istraživanje pokazalo da 86 odsto novinara onlajn medija smatra da je korona kriza negativno uticala na njihov rad, dok je čak 15 odsto njih kazalo da im je plata smanjena tokom epidemije.

Bonus video: