Nurković uvodi red u ŽiCG: Novi milioni, novi direktori

On je pojasnio da preduzeće ima "svoje dubioze", ali da mora da funkcioniše jer je jako važno za Vladu."Zapošljava 800 radnika , u tom preduzeću je dosta sredstava iz kredita i grantova koje smo dobili, upravo iz ovih podsticajnih mjera u iznosu od 20 miliona. U naredne tri godine je predviđeno ulaganje od oko 70 miliona eura", kazao je Nurković
66 pregleda 2 komentar(a)
Osman Nurković, Foto: Vlada Crne Gore
Osman Nurković, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 22.12.2017. 20:20h

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković najavio je razrješenje Odbora direktora (OD) Željezničke infrastrukture Crne Gore (ŽICG)i kompletnog rukovodstva.

Bivši predsjednik OD Hasim Dacić ranije je podnio ostavku na tu funkciju, što je Nurković juče potvrdio i pojasnio da, prema statutu ŽICG, kada jedan član podnese ostavku, ponovo se bira cijeli Odbor.

On je nakon sjednice Vlade kazao da nijesu dobri odnosi odnosi između menadžmenta i dva sindikata ŽICG, i da se to "vjerovatno reflektovalo i na poslovanje preduzeća".

"Sada smo u fazi da se mora birati novi Odbor, tako da ćemo u narednih mjesec dana izabrati novi odbor i nakon toga ćemo svakako staviti na tapet razmatranje i rješavanje pitanja rukovodstva, odnosno izvršnog direktora i njegovih saradnika", kazao je Nurković juče.

On je pojasnio da preduzeće ima "svoje dubioze", ali da mora da funkcioniše jer je jako važno za Vladu."Zapošljava 800 radnika , u tom preduzeću je dosta sredstava iz kredita i grantova koje smo dobili, upravo iz ovih podsticajnih mjera u iznosu od 20 miliona. U naredne tri godine je predviđeno ulaganje od oko 70 miliona eura", kazao je Nurković.

Ministar je poručio da “ momenat zahtijeva ozbiljan odnos prema imovini preduzeća i radnicima, tako i prema državi”. “ I mi ćemo ozbiljne korake preduzeti u pravcu da se stabilizuje to poslovanje i stanje između poslovodstva i sindikata uredimo na korektan odnos i uspostavimo saradnju.

"Dacić je ostavku obrazložio, kako “Vijesti” saznaju, činjenicom da ne može da se nosi sa nagomilanim problemima u ŽICG.

Tužilaštvo provjerava raspodjelu 330.000 eura namijenjenih za rješavanje stambenih potreba, dok radnici na sudovima potražuju dugovanja u ukupnom iznosu od 5,3 miliona eura.

ŽICG duguje skoro 2,5 miliona po osnovu poreza i doprinosa po osnovu zarada, a Vlada je to preduzeće i Željeznički prevoz nedavno pomogla sa dva miliona eura.

Dacić je član Bošnjačke stranke, kao i ministar saobraćaja Osman Nurković

Bonus video: