UPRA očekuje da nova Vlada ostvari konkretne rezultate u rješavanju problema sa kojima se suočava RE zajednica

On je kazao da od svih lokalnih samouprava očekuju da budu ažurne, profesionalne i senzibilisane za probleme sa kojima se suočavaju Romi i Egipćani

3090 pregleda 1 komentar(a)
Beriša, Foto: Luka Zeković
Beriša, Foto: Luka Zeković

U Crnoj Gori nije urađeno dovoljno kako bi bili riješeni suštinski problemi romske i egipćanske (RE) zajednice, ocijenili su iz Ujedinjenog pokreta Roma i Egipćana (UPRE), poručujući da je vrijeme za jaču političku volju i kvalitetnu inkluziju te populacije.

Aktivista te građanske inicijative Elvis Beriša smatra da novi politički donosioci odluka mogu imati više uspjeha kada je u pitanju poboljšanje položaja RE zajednice.

„Prethodne decenije je dosta toga urađeno, ali ipak nedovoljno da se suštinski problemi romske i egipćanske zajednice riješe“, naveo je Beriša u intervjuu agenciji MINA.

Zbog toga, kako je kazao, novi donosioci odluka treba da analiziraju šta je nedostajalo da se unaprijedi život, kako je naveo, najmarginalizovanije i najdiskriminisanije zajednice u Crnoj Gori.

Beriša je dodao da, shodno tome, treba pripremiti i kvalitetno realizovati programe u cilju rješavanja svih identifikovanih problema.

„Poboljšanje položaja RE zajednice ne može se desiti ukoliko njeni pripadnici ne budu uključeni u sve procese planiranja, donošenja i realizacije politika. Tu mislim na korišćenje resursa iz same zajednice, mladih i obrazovanih koji nijesu imali priliku da suštinski doprinesu“, istakao je Beriša.

On je poručio da u građanskoj inicijativi UPRE očekuju da nova Vlada u ovoj godini ostvari konkretne, vidljive i jasne rezultate u rješavanju problema sa kojima se suočava RE zajednica.

„U ovoj godini moramo imati jasne rezultate. Prije svega, tu mislim na novu Vladinu Strategiju za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana za naredni četvorogodišnji period“, naveo je Beriša.

On je kazao da od svih lokalnih samouprava očekuju da budu ažurne, profesionalne i senzibilisane za probleme sa kojima se suočavaju Romi i Egipćani.

Beriša je rekao da će, sa obzirom na to da budžet za ovu godinu tek treba da se usvoji, u fokusu UPRE biti da ukažu svim institucijama na državnom i lokalnom nivou da je potrebno napraviti kvalitetnu analizu urađenog i onoga šta treba da se uradi.

„Kako bismo obezbjedili sredstva za realizaciju svih mjera predviđenih akcionim planovima opština, i naravno za realizaciju nove strategije“, naveo je Beriša.

Prema njegovim riječima, usvajanje tih strateških dokumenata bez obezbjeđenog budžeta jasan je pokazatelj da vlast ispunjava formalnu obavezu kojom se, kako je kazao, pokušava poslati poruka međunarodnoj zajednici i Evropskoj uniji da radi na inkluziji Roma i Egipćana.

„Naš fokus se neće mnogo mijenjati jer smo se istim tempom sa istim problemima bavili i ranije, a COVID 19 je samo utvrdio da naši zahtjevi i predlozi nijesu ozbiljno ranije shvaćeni od vlasti na lokalnom i nacionalnom nivou“, kazao je Beriša.

Kako je naveo, zbog toga sada i postoje tako izraženi problemi u romskim i egipćanskim mahalama.

Na pitanje koliko je Crna Gora daleko od krajnjeg cilja - potpune inkluzije RE zajednice u crnogorsko društvo i njene ravnopravnosti, Beriša je odgovorio da se potpuna inkluzija nikada neće desiti, ali da je zadatak da ona bude na što kvalitetnijem nivou.

„Sve dok u javnoj administraciji imamo toliko zaposlenih pripadnika RE zajednice da možemo da ih brojimo na prstima jedne ruke, inkluzija se neće desiti i ovo se mora promijeniti. Sve dok o romskoj zajednici odluke donose drugi, koji im sudbinu kroje po mjeri kakva nama ne odgovara, ne možemo govoriti o inkluziji“, rekao je Beriša.

O napretku u inkluziji RE zajednice, kako je naveo, ne može se govoriti sve dok istraživanja pokazuju da skoro svaki drugi ili treći poslodavac ne želi da zaposli pripadnika te zajednice.

„Sve dok je romskoj i egipćanskoj djeci uskraćeno obrazovanje, kakav slučaj smo imali početkom školske 2020/2021. godine, mi ne možemo govoriti o inkluziji“, kazao je Beriša.

Prema njegovim riječima, sve dok u Crnoj Gori i dalje postoje porodice u kojima nijedan član nema riješen pravni status, a samim tim ni pristup uživanju svih ostalih ljudskih prava, ne može se govoriti o inkluziji.

Beriša smatra da je Crna Gora daleko od kvalitetne inkluzije RE zajednice, jer je za rješavanje svih navedenih probleme, prije svega, potrebna politička volja

„Koju do sada nijesmo primjetili, ili nije bila dovoljna da se riješe problemi. Samim tim što decenijama unazad živimo u ovakvom stanju je dovoljno da shvatimo da senzibiliteta nema“, rekao je Beriša.

On je naglasio da profesionalnost, poštovanje Ustava i svih pozitivnih propisa moraju da se pokažu.

„Onog trenutka kada se to to bude poštovalo mi ćemo moći da osjetimo inkluziju“, kazao je Beriša.

Odgovarajući na pitanje koliko su prava Roma i njihov položaj ugroženi pandemijom koronavirusa, Beriša je naveo da je COVID 19 zapravo pokazao pravo stanje u RE zajednicama.

„Iako smo i ranije ukazivali na glavne probleme, tek je nakon pojave koronavirusa javnost upoznata sa problemima sa kojima u 21. vijeku nikako ne bi smio da se suočava nijedan narod“, dodao je Beriša.

Kako je naveo, pristup pijaćoj vodi, električnoj energiji, osnovnim životnim namirnicama, obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti samo su neki od problema koji su dodatno otežali život u romskim i egipćanskim naseljima.

Beriša je kazao da i dalje nije siguran da je razvijena svijest o ozbiljnosti tih problema.

„Vlasti treba posebno da obrate pažnju na sve porodice, među kojima ima i mnogo neromskih, koje ne mogu da zarađuju za obrok, a shodno mjerama ne smiju da rade, bez vode i struje nemaju mogućnost održavanja higijene, a nemaju ni mogućnost da njihova djeca prate onlajn nastavu“, rekao je Beriša.

Takvih porodica, kako je kazao, ima mnogo i sigurno je da Crnoj Gori predstoji veliki talas socijalne krize i povećanog siromaštva.

Bonus video: