Mještani Plužina i okolnih sela u mraku čim počne kiša

“Sramota. Šta će tek biti kada bude nevrijeme, ili kada padne veći snijeg, ako sad nemamo struje? Onda struju nećemo imati danima", kazali su Pivljani

13598 pregleda 194 reakcija 8 komentar(a)
Ekstremne vremenske prilike izazivaju probleme: Službenici CEDIS-a prekjuče na terenu, Foto: CEDIS
Ekstremne vremenske prilike izazivaju probleme: Službenici CEDIS-a prekjuče na terenu, Foto: CEDIS

Mještani Plužina i okolnih sela su skoro 24 sata bili bez električne energije i kako tvrde, samo od Nove godine tri puta se desilo da po čitav dan nemaju struje.

“Ovo je zaista postalo neizdrživo. Za dvadesetak dana tri puta nijesmo imali struje po 24 sata, a uopšte nije bilo neko nevrijeme. Ljudi nas zovu, izrevoltirani su, a struje nije bilo ne samo u Plužinama, nego i u svim selima od Brezana”, kazao je predsjednik Opštine Plužine Mijuško Bajagić.

I mještani Pive, koji su kontaktirali redakciju “Vijesti”, nijesu krili nezadovoljstvo zbog nestanka struje.

“Sramota. Šta će tek biti kada bude nevrijeme, ili kada padne veći snijeg, ako sad nemamo struje? Onda struju nećemo imati danima. Živimo u 21.vijeku, a čim malo jača kiša počne, mi u mraku. Bitno je da uredno pošalju račune, a ko će nama nadoknaditi to što nam se aparati kvare, kao i hrana. To nikome ništa”, kazali su Pivljani koji su se obratili „Vijestima”.

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) kazali su “Vijestima” da su vlažan snijeg i vjetar napravili problem na dalekovodu 35 kV “Brezna-Goransko”, sa kojeg se napajaju korisnici sa područja Plužina, a koji se prostire na dosta nepristupačnom terenu.

“Naše ekipe su od momenta kvara na dalekovodu bile na terenu kako bi se kvarovi što prije sanirali. Međutim, loši vremenski uslovi, padavine, vjetar, magla, kao i neprohodnost lokalnih puteva, pravili su probleme našim ekipama u saniranju kvarova”, stoji u odgovoru CEDIS-a.

Kako tvrde, loši vremenski uslovi su 23. januara prouzrokovali kvar, a njihove ekipe su toga dana radile do 23 sata, kada su se morali “povući sa terena zbog loših vremenskih uslova, smanjene vidljivosti i bezbjednosti za zaposlene”. “Ekipe su 24. januara nastavile sa otklanjanjem kvarova koji su sanirani oko 11 sati, kada je uspostavljeno napajanje. Napominjemo da su naše ekipe pripremile dalekovode i mrežu za zimsku sezonu, međutim vremenski uslovi koji su nepredvidivi napravili su probleme”, naveli su u odgovoru “Vijestima”. Istakli su da je mreža u Pivi izgrađena u skladu sa propisima i za određene vremenske uslove.

“U zadnjem periodu imali smo ekstremne vremenske prilike koje se ne dešavaju često, a izazivaju probleme i česte ispade. Naime, zbog vlažnog snijega koji se lijepi na provodnike, dolazi do formiranja obledica koje dodatno opterećuju provodnik u značajno većoj mjeri nego za uslove za koju je projektovana mreža”, stoji u odgovoru CEDIS-a.

Bonus video: