"Nacrt državnih smjernica razvoja arhitekture neprihvatljiv"

Navodi se da se to, prije svega, odnosi na unapređenje sistema obrazovanja arhitekata u Crnoj Gori, organizaciju arhitektonskih konkursa, jačanje uloge Saveza i Komore arhitekata, kao i drugih bitnih činilaca iz te oblasti

5586 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Ministarstvo ekologije
Foto: Ministarstvo ekologije

Nacrt državnih smjernica razvoja arhitekture ne može predstavljati samo set smjernica za oblikovanje i materijalizaciju, već mora da bude usmjeren i na druge teme i aktere relevantne za razvoj i promociju arhitekture.

To je poručeno na prvoj debati povodom Nacrta državnih smjernica razvoja arhitekture, koja je u petak organizovana u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i na kojoj se diskutovalo o kvalitetu, formi, sadržaju i primjeni tog dokumenta.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, svi učesnici debate bili su saglasni da se dokument u tom obliku ne može prihvatiti, jer nije adekvatno strukturiran, kao i da u sadržajnom smislu ima mnogo manjkavosti.

„Na kraju je usaglašeno da dokument Državnih smjernica razvoja arhitekture ne može predstavljati samo set smjernica za oblikovanje i materijalizaciju, već mora biti usmjeren i na druge teme i aktere relevantne za razvoj i promociju arhitekture“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se to, prije svega, odnosi na unapređenje sistema obrazovanja arhitekata u Crnoj Gori, organizaciju arhitektonskih konkursa, jačanje uloge Saveza i Komore arhitekata, kao i drugih bitnih činilaca iz te oblasti.

Državni sekretar za prostorno planiranje i urbanizam Aleksandar Ašanin istakao je da će biti neophodno da se osnaži stručni kapacitet tima koji radi na Nacrtu državnih smjernica.

On je najavio skoro osnivanje posebne direkcije pri Direktoratu glavnog državnog arhitekte, koja će se baviti razvojem i promocijom arhitekture.

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović kazao je da je resor na čijem je čelu otvoren za sve arhitekte koji imaju korisne predloge kako unaprijediti stanje u oblasti arhitekture.

On je naveo da će organizovanje sličnih događaja, na kojima će struka imati glavnu riječ, postati praksa Ministarstva.

Predstavnici tima koji je radio na Nacrtu državnih smjernica za razvoj arhitekture istakli su da je u pitanju tek nacrt dokumenta, i da su otvoreni za konstruktivne i konkretne sugestije.

„Dodatno, izrazili su zadovoljstvo što je počela praksa organizovanja ovakvih strukovnih okupljanja“, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da su debati prisustvovali i predstavnici akademske zajednice, nevladinih organizacija i stručne javnosti.

Bonus video: