Uspješna godina "Maškarade" uprkos pandemiji

Na Supštini NVU „Maškarada“ je za direktora tog udruženja ponovo izabran Lazar Božović, dok će Upravni odbor u narednom dvogodištu pored direktora, činiti i Damir Montić, Srećko Elkaz, Silva Marić i Slađana Milunović

2266 pregleda 132 reakcija 4 komentar(a)
Foto: NVU Maškarada
Foto: NVU Maškarada

Redovna godišnja Skupština NVU „Maškarada“ Tivat, jednoglasno je sinoć usvojila u godišnji izvještaj o radu i finansijski izvještaj za 2020. godinu, kao i plan rada tog udruženja tivatskih karnevalista za 2021. godinu.

„Pandemija Covid-19 uzrokovala je obustavu svih karnevalskih aktivnosti od marta 2020. godine. Nijesmo bili u mogućnosti realizovati brojne aktivnosti iz ambiciozno koncipiranog Plana rada. Morali smo otkazati Treći međunarodni karneval i Dječiji karneval u Tivtu zbog zabrane javnih okupljanja i značajno ograničenog kretanja. Ipak, možemo konstatovati da je za nama još jedna uspješna godina, bez obzira na nepovoljne okolnosti. Do izbijanja pandemije, samo u februaru mjesecu 2020. godine, učestvovali smo na pet karnevala u tri države, i na tri maskenbala, a osvojene su i brojne nagrade. Kao najznačajnija aktivnost izdvaja se zapaženo učešće na međunarodnom karnevalu u Braunšvajgu (Njemačka) i osvojena nagrada za najbolju hodajuću karnevalsku grupu. Prvi put na tom karnevalu učestvovala je grupa iz Crne Gore.“ -saopšteno je iz „Maškarade“.

Prošle godine udruženje je izdalo monografsku publikaciju „Tradicija maškaranja u Tivtu“ autora Lazara Božovića, kojom je po prvi put na sveobuhvatan način zabilježena tradicija maškaranja u Tivtu. Autor je prikupio značajnu građu, priče i iskustva mnogih ljudi koji gaje tradiciju maškaranja, učesnika mnogih karnevalskih i maskenbalskih svečanosti, bilo da su vezane za poklade, bilo da su kulturno-zabavnog karaktera, kao i ozbiljnu foto-dokumentaciju.

Promocija tog izdavačkog prvijenca NVU „Maškarada“ bila je zakazana u sklopu programa Novembarskih dana povodom Dana Opštine Tivat, ali je zbog pandemije, morala biti odložena dok se ne steknu uslovi za njeno održavanje.

„Nažalost, zbog pandemije i ekonomske krize ni ove godine neće biti međunarodnog karnevala u Tivtu, ali ćemo se kvalitetno posvetiti alternativnim aktivnostima, i nastaviti njegovati, afirmisati i promovisati karnevalsku tradiciju prilagođavajući se datim okolnostima“.- saopšteno je iz tog nevladinog udruženja.

„Maškarada“ se inače, pored osnovnih aktivnosti bavi i humanitarnim radom, pa je uplatom prikladnog novčanog iznosa podržala humanitarnu akciju Federacije evropskih karnevalskih gradova (FECC) za prikupljanje novčanih sredstava za obnovu jedne porodične kuće u potresom razorenoj Baniji u Hrvatskoj.

Na Supštini NVU „Maškarada“ je za direktora tog udruženja ponovo izabran Lazar Božović, dok će Upravni odbor u narednom dvogodištu pored direktora, činiti i Damir Montić, Srećko Elkaz, Silva Marić i Slađana Milunović. Sjednica Skupštine je inače, počela minutom ćutanja u znak sjećanja na nedavno preminulog istaknutog člana tog udruženja Dragana - Čaja Miljanića.

Bonus video: