Ministarstvo: Zabrinjavajući slučaj vršnjačkog nasilja u Baru

Iz ministarstva su apelovali na sve društvene aktere, a posebno djecu, roditelje i škole, da koriste sve dostupne mehanizme za prevenciju, prijavu i suzbijanje vršnjačkog nasilja

16788 pregleda 15 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta izrazilo je zabrinutost povodom najnovijeg slučaja vršnjačkog nasilja u Baru, koji se dogodio van školskog okruženja.

Na društvenim mrežama pojavio se snimak iz Makedonskog naselja u Baru, na kojem maloljetnik brutalno tuče vršnjaka pred grupom dječaka. U jednom momentu je dječaku, koji nije pružao otpor, prišao i drugi maloljetnik koji mu je zadao nekoliko udaraca.

Portal Bar Info je objavio sinoć da su akteri događaja identifikovani i dovedeni u Centar bezbjednosti.

"Vršnjačko nasilje je višestruk problem koji je potrebno sagledati sa psihološkog, sociološkog i pedagoškog aspekta. Svaka pojava nasilja među djecom ili nad djecom, bilo u školskom okruženju ili van njega, poražavajuća je kako za cijelo društvo, tako i za ministarstvo koje u svom fokusu ima obrazovanje djece i stvaranje sigurnog i podsticajnog okruženja. Na ovom polju je posljednjih godina mnogo učinjeno, no kao društvo moraćemo još da radimo na tome da svi koji su uključeni u ovaj proces uzmu aktivnu ulogu i dio svoje odgovornosti, počev od roditelja, škole, medija, same djece, pa do nadležnih institucija", navodi se u saopštenju ministarstva.

Podsjećaju da je Ministarstvo prosvjete, kada je riječ o nasilju u školskom okruženju, krajem 2019. u okviru Programa za suzbijanje nasilja i vandalizma u školama donijelo nove mjere za borbu protiv nasilja u školama.

"Otvorena je linija za prijavu nasilja u školama, formiran je nacionalni tim za praćenje pojave vršnjačkog nasilja i vandalizma u obrazovno-vaspitnim ustanovama, formirani su školski timovi za bezbjednost u svim školama. Takođe, školama je proslijeđeno uputstvo "Podjela odgovornosti i postupanje u cilju prevencije i u slučajevima pojave nasilja i vandalizma" u kojem su detaljno razrađeni koraci i aktivnosti koje treba preduzeti prilikom postupanja u slučajevima nasilja i vandalizma u školi", dodaju iz ministarstva.

Apelovali su na sve društvene aktere, a posebno djecu, roditelje i škole, da koriste sve dostupne mehanizme za prevenciju, prijavu i suzbijanje te društvene pojave.

Bonus video: