apel glavnom gradu

KANA: Objaviti detalje projekta u Tološkoj šumi

Kompanija Bemaks dio javno-privatnog partnerstva sa lokalnom samoupravom

12811 pregleda 11 komentar(a)
Radovi u Tološkoj šumi, Foto: KANA
Radovi u Tološkoj šumi, Foto: KANA

Udruženje KANA (Ko ako ne arhitekt) pozvalo je Glavni grad da objavi detalje projekta u Tološkoj šumi, čije je izvođenje u toku.

Uređenje park šume najavljeno je u maju prošle godine, kada su odbornici u Skupštini Glavnog grada dali saglasnost na odluku da taj prostor bude uređen u okviru javno-privatnog partnerstva lokalne samouprave sa kompanijom Bemaks. Najavljeno je da će biti uređena površina od 30.366 kvadratnih metara i da je projekat vrijedan 800.000 eura.

Iz udruženja KANA napominju da javnost, međutim, nikada nije dobila detalje projekta po kom se ovo područje uređuje, niti više informacija o načinu na koji će kompanija Bemaks, kao privatni dio tog javno-privatnog partnerstva, eksploatisati novouređenu površinu.

"Tokom poslednjih nekoliko nedjelja svjedoci smo toga da su građevinski radovi u toku i da podrazumijevaju obilnu upotrebu betona, što nalazimo zabrinjavajućim, imajući u vidu vrijednost prirodnih karakteristika Tološke šume i značaj ove (do sada) zelene oaze za podgoričku mikroklimu", objavili su iz udruženja KANA na fejsbuku.

Na tabli koja je istaknuta na gradilištu, kako su kazali, navodi se da su radovi prijavljeni nadležnom ministarstvu pod brojem 071/4-5640/1, ali da su nakon provjere utvrdili da "u online bazi nema tako registrovane prijave".

"Stoga, nije moguće ostvariti uvid u detalje projekta, niti se uvjeriti u postojanje (ili nedostatak) elaborata o procjeni uticaja ovog projekta na životnu sredinu. Bilo bi za očekivati da je procjena uticaja bila potrebna jer su, prema važećem Zakonu o procjeni uticaja na životnu sredinu, predmet procjene uticaja projekti koji se planiraju i izvode, a koji mogu značajno da utiču na životnu sredinu ili zdravlje ljudi", dodaju iz udruženja KANA.

Radovi u Tološkoj šumi
Radovi u Tološkoj šumifoto: KANA

Ukazuju i da obim radova koji su u toku u Tološkoj šumi upućuje na to da će njihov uticaj na to područje biti više nego značajan.

"Tološka šuma nije obuhvaćena planovima nižeg reda (izvod prikazan na Slici 1). U Prostorno-urbanističkom planu Podgorice do 2025. godine (PUP) stoji da su podgoričke park-šume (Gorica, Ljubović, Dajbabska gora i Tološka šuma) planirane kao zaštićeni botaničko-hortikulturni objekti čije su površine namijenjene odmoru i rekreaciji (PUP, str. 339). U PUP-u takođe stoji da se na površinama park-šuma mogu planirati sadržaji kao što su "kondicione staze za trčanje, biciklističke staze, naučne i programske staze, staze za jahanje, ljetnje pozornice, urbani mobilijar, dječja igrališta, sportski tereni, sprave za rekreaciju, vodene površine, manji kafei" (str. 340), te vjerujemo da je to poslužilo kao osnov za projekat koji trenutno realizuje Bemax. Međutim, to što se nešto može graditi u park-šumi ne znači da ta gradnja može da naruši status park-šume kao zaštićenog botaničko-hortikulturnog objekta, a prema svemu što možemo da vidimo na terenu (slike 2, 3, 4 i 5) upravo to se dešava. Pozivamo Glavni grad Podgorica da objavi detalje projekta čije je izvođenje u toku u Tološkoj šumi, jer javnost ima pravo da zna detalje javno-privatnih partnerstava u koja Glavni grad ulazi", navode iz udruženja KANA.

KANA tološi
foto: KANA

Javnost, kako ističu, takođe ima pravo da zna zbog čega Glavni grad "nije u stanju da od javnog novca obezbijedi održavanje javnih sportskih i rekreativnih površina", već te površine "uporno uvodi u modele korišćenja i održavanja u okviru kojih su dostupne samo onima koji mogu da plate za taj pristup".

"Vidimo to kao odlučan korak ka privatizaciji usluga i prostora od javnog značaja, koja grad čini manje dostupnim za sve građane, pa tako i manje kvalitetnim prostorom za život", zaključuje se u objavi.

Preporučujemo za Vas