Uvijek postoji način da se pomogne

Crnogorski muzičari na čelu sa Danijelom Alibabićem organizovali licitaciju na Instagramu kako bi prikupili sredstva za liječenje Nikšićanina Danila Golubovića

1773 pregleda 31 reakcija 1 komentar(a)
Luka Radović pokazao da ima talenta i za crtanje, Foto: Privatna arhiva
Luka Radović pokazao da ima talenta i za crtanje, Foto: Privatna arhiva

Kome god da je bila potrebna pomoć, muzičari su uvijek bili među prvima koji bi se odazivali humanitarnim akcijama. Najčešće pjesmom, tačnije koncertima pomagali su mnogima, a posebno su složni kada su humanitarne akcije u kojima se prikuplja novac za nečije liječenje. Tako je bilo i ovoga puta kada su se ujedinili kako bi pomogli da se za liječenje Nikšićanina Danila Golubovića što prije prikupe sredstva kako bi ovaj osamnaestogodišnjak što prije bio operisan.

Kako im već neko vrijeme, zbog aktuelnih mjera suzbijanja virusa korona nije omogućeno da nastupaju, ovoga puta za Danilovo liječenje novac nijesu skupili pjevajući, već licitacijom na kojoj su prodavali lične stvari, a koju su na čelu sa Danijelom Alibabićem u nedjelju veče organizovali na Instagramu.

“Muzičari imaju tu prednost da svojom profesijom mogu da pomognu tako što istovremeno pruže ugođaj i publici. Ovog puta smo se brzo organizovali kada je do mene je došla informacija da je Zorica Blagojević iz Nikšića formirala FB grupu “Za Danila” u kojoj članovi grupe licitiraju svoje proizvode ili predmete i na taj način obezbjeđuju novac namijenjen za Danilovu operaciju i ostale troškove. Moje kolege iz Udruženja estradnih umjetnika su odmah bili oduševljeni idejom da se i mi uključimo na isti način”, priča o ovoj akciji za “Vijesti” Alibabić.

Posljednjih dana u medijima je odjeknula informacija da su neophodna sredstva za hitnu Danilovu operaciju u Italiji, na klinici “San Donato” u Milanu jer takav operativni zahvat nije moguć u našoj zemlji, a ni u Beogradu gdje se ovaj mladić trenutno liječi. Ovom osamnaestogodišnjem Nikšićaninu neophodna je operacija srčanog zaliska i ugradnja biološkog srčanog zaliska, a troškovi liječenja za Danila iznosili bi oko 100.000 eura.

“Svakako je u pitanju skup zahvat klinike u Milanu i neka projektovana cifra koju su oni dali na osnovu poslate dokumuntacije je 100.000 eura, što ne znači da se nakon detaljnog pregleda pacijenta, na licu mjesta, taj iznos neće uvećati. U svakom slučaju, sigurni smo da će tu biti i mnogo pratećih troškova i za Danila i za članove njegove porodice, ali i potreba da se uplati avans na zahtjev klinike”, otkriva detalje u koje je upućen Alibabić.

Kako kaže, Fond zdravstva Crne Gore je potvrdio da će platiti troškove liječenja, jer sa tom klinikom u Milanu ima potpisan ugovor, pa se nada da će Danilo i Danilova porodica, u tom dijelu biti sigurni i da će svi iznosi biti potvrđeni od članova porodice.

Pored novčane podrške, veoma je bitna i ona moralna koju su spremni da mu pruže svi oni koji su učestvovali u ovoj akciji.

“Danilo je trenutno na klinici u Beogradu i čeka da se stvore okolnost za transpost i prijem na kliniku u Milanu. Siguran sam da ima informacije o tome da su se ljudi sa velikom ljubavlju solidarisali. Smatram da sada nije momenat da na bilo koji način stupimo u kontakt i vjerujem da je porodici bitan i mir, kako bi se fokusirali na rješenje problema, a da je energija i želja da pomognemo, sasvim dovoljna. Biće prilike i da se upoznamo sa Danilom i zapjevamo od sreće kad se oporavi”, kaže Alibabić.

Pored Alibabića, na licitaciji su učestvovali Ivana Popović Martinović, Suzana Tot, Mirela Ljumić “D mol”, Jelena Božović, Nina Žižić, Anita Popović, Božo Bulatović, Luka Radović, Jelena Zvicer i Katarina Bogićević, a uspjeli su da skupe ukupno 768 eura, a među onima koji su na ovoj aukciji kupovali predmete našle su se i crnogorska proslavljena rukometašica Majda Mehmedović i njena sestra modna dizajnerka Merisa.

“Pojedinačno, predmet koji je dostigao najviši iznos od 100 eura, jeste slika Jelene Zvicer, na kojoj je print Fride Kalo, čuvene meksičke umjetnice. Odmah, za tom slikom, prodat je cilindar Boža Bulatovića, koji su vjerujem, svi primijetili u njegovom spotu, po cijeni od 83 eura. Nekoliko autorskih printova našeg Luke Radovića su prodati po cijeni od 80 eura, a onda i haljina Suzane Tot, po cijeni od 70 eura. Ono što bih takođe rado pomenuo jeste da je jedan divan gospodin, Nikola Kostić, cijelo vrijeme prisustvovao licitaciji i da je pojedinačno, najviše stvari licitirao. U svakom slučaju, sve naše kolege su dale lijepe i vrijedne predmete, od kojih su se sa velikim zadovoljstvom odvojili, jer im je humanost i povod licitacije, bio divan motiv. Svi detalji licitacije se mogu vidjeti na mom Instagramu”, poručio je Alibabić.

Iako za sve učesnike licitacije, stvari koje su ponudili na istoj imaju sentimentalnu virijednost, početne cijene za ponuđene predmete bile su veoma pristupačne, a kupci su to znali da cijene.

“Svaki je predmet koji je dat na licitaciju dostigao najmanje 50% veću cijenu, a neki su bili uvećanu trostruko i višestruko od početne cijene, što znači da je kupcima bilo mnogo važnije da doniraju novac, nego da određeni predmet kupe po pristupačnoj cijeni. Svi smo bili zadovoljni jer su se ponudile lijepe stvari, a prikupljena suma je, nakon nepuna dva sata, zabavne i duhovite atmosfere na Instagramu, iz kuće, pored ekrana, na kraju iznosila 768 eura. Dakle, i u vremenu krize, posebno za nas muzičare, uvijek postoji način i oni koji će željeti da pomognu” zaključuje Alibabić.

Bonus video: