Umjesto elektroda proizvodiće pelet

Prema riječima Mićkovića, za početak će biti zaposleno 20-30 radnika, a prednost će imati bivši radnici FEP-a, kao i mještani. Kako budu širili djelatnost i povećavali proizvodnju, tako će i potreba za radnom snagom, kazao je vlasnik fabrike, biti veća

12239 pregleda 642 reakcija 10 komentar(a)
Fabrika elektroda Plužine, Foto: Svetlana Mandić
Fabrika elektroda Plužine, Foto: Svetlana Mandić

Fabrika elektroda Plužine (FEP), na Goransku, kako sada stvari stoje, više neće proizvoditi elektrode već će promijeniti djelatnost i otvoriće pogon za proizvodnju peleta, kao i jednu ili dvije manje livnice.

„Pokušavao sam da nađem partnera i da nastavim posao sa elektrodama, ali niko nije bio zainteresovan, tako da sam morao da promijenim djelatnost. Ušao sam u poslovnu saradnju sa firmom 'Baš metal' i očekujemo da će brzo krenuti proizvodnja peleta, kao i jedna ili dvije manje livnice koje će raditi manje odlivke. Imam neki dogovor sa Italijanima i očekujemo da u sklopu fabrike bude više djelatnosti“, kazao je „Vijestima“ Luka Mićković, koji je 2018. godine na 17. oglasu kupio imovinu fabrike za 115 hiljada eura.

On se, tom prilikom odrekao potraživanja od bivših radnika po osnovu kreditnih zaduženja za stanove.

Prema riječima Mićkovića, za početak će biti zaposleno 20-30 radnika, a prednost će imati bivši radnici FEP-a, kao i mještani. Kako budu širili djelatnost i povećavali proizvodnju, tako će i potreba za radnom snagom, kazao je vlasnik fabrike, biti veća.

Bivši radnici su se prije dva dana, kada su saznali da novi vlasnik namjerava da iz fabrike izveze mašine, okupili u namjeri da spriječe njihov odvoz.

„Čuli smo da će da izvezu mašine i na brzinu se okupilo nas petnaestak. Došao je Aleksandar Saša Božović, koji je kazao da radi zajedno sa Mićkovićem i da namjeravaju da otvore fabriku stiropora i peleta i da će da zaposle od 30- 50 radnika. U ovoj godini će zaposliti do 30 radnika. Dovezli su u krug fabrike jednu svoju mašinu, utovarnu lopatu, koja ce čistiti krug. Dogovorili smo da izvezu te tri mašine koje su htjeli, a to je čitava linija za proizvodnju eksera i da ništa drugo ne diraju“, kazao je bivši radnik FEP-a, Zdravko Knežević.

Unutar fabrike
Unutar fabrikefoto: Privatna arhiva

Prema njegovim riječima, predstavnici bivših radnika su se nakon toga sastali sa predsjednikom Opštine Plužine, Mijuškom Bajagićem, i dogovorili se da zajedno pošalju dopis predsjedniku Vlade, Zdravku Krivokapiću, da se po hitnom postupku preispita privatizacija Fabrike elektroda.

„Dali smo podršku bivšim radnicima u njihovom zahtjevu da se uradi revizija privatizacije Fabrike elektroda. Mi smo, kada je predsjednik Vlade došao u radnu posjetu, još tada kazali Krivokapiću da treba preispitati privatizaciju, ne samo FEP-a, nego i Pilane u Breznima i zemljoradničke zadruge“, kazao je Mijušković „Vijestima“.

Proizvodnja u FEP-u, jedinoj fabrici takve vrste u regionu, obustavljena je 2014. kada je Elektroprivreda isključila struju zbog neplaćenih računa, da bi naredne godine Poreska uprava uvela stečaj zbog duga za poreze i doprinose od skoro milion eura. Tada su 104 radnika ostala bez posla, a njih 36 je uspjelo da se penzioniše. Država je krajem 2015. radnicima uplatila doprinose i povezala radni staž do uvođenja stečaja, koji im nije bio povezan od 2007, a onima koji su završili na Biro rada isplatila otpremnine u prosjeku oko 12 hiljada.

Unutar fabrike
Unutar fabrikefoto: Privatna arhiva

„Još ne možemo da dobijemo papir šta nam je odbijeno od otpremnina, a odbijali su nam za stanove koje smo u Plužinama dobijali od firme i plaćali joj na rate. Dugovali su nam 33 plate, ali nam je Fond rada isplatio šest minimalnih zarada, 222 eura po radniku, tako da nam duguju još 27 plata“, kazao je Knežević.

Radnici FEP-a su krajem avgusta 2018.godine blokirali kapiju firme kako bi sprečili novog vlasnika da izveze elektrode. Kako su tada kazali, protiv novog vlasnika nemaju ništa, samo traže da im država isplati dugovanja. Nakon toga, Fond rada im je isplatio šest zarada po minimalnoj cijeni rada.

Opština Plužine je prije uvođenja stečaja fabrici pomogla u više navrata, a za posljednju pomoć od 200 hiljada eura firma je kao garanciju ostavila elektrode. Ipak, Opština i dalje nije izmirila svoja potraživanja koja iznose preko 400 hiljada eura, a elektrode i nakon prodaje firme, Opština nije dobila.

Bonus video: