Na sajmu u Nikšiću preko 180 izlagača

“Poljoprivreda sve više postaje savremeni agro biznis, a sve manje mukotrpni težački posao, kako je bila prepoznata u decenijama iza nas”, kazao je Simović
243 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 22.12.2017. 13:55h

Nikšićki Sportski centar otvorio je vrata za preko 180 izlagača iz Crne Gore i zemalja okruženja koji su uzeli učešće na četvrtom novogodišnjom sajmu koji je izložbeno prodajnog karaktera.

"Interesovanje posjetilaca je zaista veliko i zadovoljna sam sajmom na kome učestvujem prvi put iako sam iz Nikšića. Najveće interesovanje je za jagnjeći zatop koji dobro prolazi“, kazala je Milena Delić na čijem štandu su posjetioci, pored zatopa, mogli da kupe i džemove, likere, sokove od raznog voća.

I Božo Matijašević iz Oraha kraj Nikšića zadovoljan je prodajom i priznaje da je zahvaljujući sajmu na kome redovno učestvuje stekao stalne kupce koji ga čekaju čak i sat–dva prije zvaničnog otvaranja sajma.

“Kvalitetom sam uspio da steknem brojne kupce tako da svoje suhomesnate proizvode lako prodam”, kazao je Matijašević.

Na štandu Vere Pavićević sa Žabljaka, koja se bavi organskom proizvodnjom, bilo je svega.

“Na sajmu se predstavljam sa šest vrsta sireva, skorupom, domaćim maslom, žitaricama i brašnima od četiri vrste žitarica, goveđom pršutom, raznim povrćem. Organski smo proizvođači i dobili smo sertifikat za 11 proizvoda”, kazala je Pavićević.

Novina ovogodišnjeg sajma, koga organizuju Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis i Opština Nikšić, uz podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, je partnersko učešće opštine Pljevlja.

Ono bez čega su štandovi Pljevljaka nezamislivi je sir, pa je tako na štandu Milojke Kušćević “počasno” mjesto pripalo čuvenom pljevaljskom siru.

“Imamo osam muznih grla i stočarstvo i poljoprivreda su osnovni izvor prihoda našoj petočlanoj porodici. Bavimo se i organskom proizvodnjom bilj, a sve naše proizvode plasiramo širom Crne Gore, a dosta se nosi i u inostranstvo. Drago nam je što su svi zadovoljni našim proizvodima”, kazala je Kušćević iz pljevaljskog sela Lađani.

“Posebna specifičnost i vrijednost sajma je što se prvi put organizovano pojavljuju i mjesne zajednice i prepoznatljve crnogorske mikro regije, kao što su Pješivci, Grahovo, Banjani, Nikšićka Župa, Lukovo i Gornje Polje”, kazao je, otvarajući sajam, ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutin Simović.

Prema njegovim riječima sajam je prilika da se predstave proizvodi dobrih domaćina, da se doprinose razvoju lokalne i ukupne državne ekonomije, ali i prilika za razmjenu iskustava.

“Poljoprivreda sve više postaje savremeni agro biznis, a sve manje mukotrpni težački posao, kako je bila prepoznata u decenijama iza nas”, kazao je Simović.

Predsjednik Opštine Nikšić, Veselin Grbović, kazao je da sajam ima višestruki značaj i da predstavlja izuzetnu priliku za promociju prehrambenih proizvoda zdrave hrane, ali i zanatskih i umjetničkh djelatnosti, kao i podsticanje građana da kupuju lokalne proizvode.

“Ne manje važno je i uspostavljanje novih kontakata, razmjena informacija i saznanja o novim trendovima, kao i prilika za promociju sopstvenog biznisa na efikasan način”, rekao je Grbović.

Galerija

Bonus video: