Brajović: Teška i nezahvalna uloga akademika

"Bez klice nema ni zrnevlja. A plodovi i zrnevlje su naše znanje, spoznaja i saznanje - naš identitet. Zato, gospodo akademici, sijmo – jer bez sjetve nema ni žetve“
104 pregleda 2 komentar(a)
Ivan Brajović, Foto: Skupstina.me
Ivan Brajović, Foto: Skupstina.me
Ažurirano: 22.12.2017. 13:08h

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović rekao je danas akademicima Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU) da je njihova uloga teška i nezahvalna i poručio da ne zaborave da su izabrani da čuvaju crnogorsko blago.

"Ne zaboravite da ste rizničari jednog naroda koji baštini državnost duže od milenijuma. Ne zaboravite da ste povjerioci jedne kulture koja je imala prvu štampariju među Južnim Slovenima", kazao je Brajović na sjednici Skupštine CANU.

On je kazao akademicima da ne zaborave da su izabrani da čuvaju identitet jednog naroda koji ga je čuvao „i sabljom i perom, životima i grobovima, vijekovima i milenijumima“.

"Na toj časnoj i dostojanstvenoj ulozi zavide vam mnogi. Ja vjerujem da ste svjesni uloge koja vam je povjerena, jer budućnost nije fikcija, nego istina koja još nije stupila na snagu", rekao je Brajović.

Prema njegovim riječima, CANU je ustanova koja apsorbuje sve zrake znanja, spoznaje i saznanja, ali i neznanja, loših namjera i djelovanja, koji se reflektuju na cijelo crnogorsko društvo. „I ne samo na društvo, već na prošlost, sadašnjost i što je najvažnije na budućnost“.

"A ako nema budućnosti, CANU nema svrhu postojanja. Bez budućnosti čovječanstvo nema svrhu postojanja. Ali nije svrha postojanja opstati, već sačuvati, baštiniti, sistematizovati i valorizovati najveći, ali i najvrijedniji teret čovječanstva – a to je znanje", rekao je Brajović.

On je naglasio da je „i Vaša i naša odgovornost neophodna i bezrezervna, jer ako zatvorimo oči, nijesmo slijepi nego uplašeni". „Ako začepimo uši, nijesmo gluvi nego neiskreni. Ako zaćutimo, nijesmo nijemi nego nepošteni“.

"Zato gledajmo, čujmo i kažimo sve što je dobro, ali i što nije, jer ne biti svjestan znači biti nesavjestan. A CANU i Skupština Crne Gore ne smiju sebi dozvoliti nesavjesnost. Nesavjesnost je luksuz i manir onih koje su progutale nesuvisle ambicije i interesi", kazao je Brajović.

Kako je kazao, CANU i Skupština Crne Gore imaju samo jednu jedinu ambiciju i jedan jedini interes.

"A to je budućnost Crne Gore".

On je naglasio da je zadatak, dužnost i obaveza svih, zajedno, od najmlađeg do najstarijeg građana Crne Gore - je da se obezbijedi uslovi za nesmetan razvoj nauke, kulture i umjetnosti.

"Ne zbog toga što smo kurtoazni ili što želimo da nas istorija pamti kao dobrotvore, već zbog toga i samo zato – da bismo stvorili uslove našim potomcima da budu prvi među jednakima i jednaki među prvima, u ovom i budućem svijetu, čijem su drvetu života naš stari narod i država jedan od korijena“, rekao je Brajović.

Prema njegovim riječima, bez korjena nema ni plodova.

"Bez klice nema ni zrnevlja. A plodovi i zrnevlje su naše znanje, spoznaja i saznanje - naš identitet. Zato, gospodo akademici, sijmo – jer bez sjetve nema ni žetve“, poručio je predsjednik parlamenta.

Bonus video: