sastao se sa predstavnicima nacionalnih savjeta

Krivokapić: Temelj Vlade će biti podizanje stepena poštovanja ljudskih i manjinskih prava

Krivokapić je kazao da nije istina da je Vlada iz sastava isključila predstavnike manjina, a kako se u saopštenju navodi, garantovao je svim građanima bez obzira na nacionalnu pripadnost da će od ove Vlade dobiti isključivo poštovanje, uvažavanje i zaštitu prava

11934 pregleda 13 komentar(a)
Sa današnjeg sastanka sa predstavnicima nacionalnih savjeta, Foto: Kabinet predsjednika Vlade
Sa današnjeg sastanka sa predstavnicima nacionalnih savjeta, Foto: Kabinet predsjednika Vlade

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić, otvorivši sastanak sa predstavnicima šest nacionalnih savjeta, je istakao da je ovo Vlada čiji će temelj djelovanja biti podizanje stepena poštovanja ljudskih i manjinskih prava na najviši mogući nivo te da će se ukupna javnost kroz postupanje rada Vlade i nadležnih resora veoma brzo uvjeriti kako se ono što se želi može i postići, saopšteno je iz Kabineta premijera.

Krivokapić je kazao da nije istina da je Vlada iz sastava isključila predstavnike manjina, a kako se u saopštenju navodi, garantovao je svim građanima bez obzira na nacionalnu pripadnost da će od ove Vlade dobiti isključivo poštovanje, uvažavanje i zaštitu prava.

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić naveo je da je Crna Gora građanska država a da su sve kulture nacionalnih zajednica njene konstitutivne kulture.

Ministar je naglasio da je opredjeljenje države da nacionalne savjete zaštiti od bilo kakve politizacije i političkog uplitanja i da moraju biti slobodni u svom djelovanju.

"Država se neće miješati u rad i život nacionalnih savjeta, već isključivo stvarati pravnu infrastukturu i pratiti poštovanje zakona i Ustava", kazao je Leposavić.

Iz kabineta je saopšteno da Vlada sa premijerom Krivokapićem na čelu, bez obzira na situaciju neće umanjivati budžete nacionalnih savjeta, ali, kako se navodi, smatra da, dodatnim pravnim mehanizmima treba obezbijediti maksimalnu transparentnost trošenja budžetskog novca.

"Predstavnici nacionalnih savjeta kao ključne probleme istakli su: nedostatak novca za funkcionisanje i za društveni život članova njihovih zajednica, nedovoljno srazmjernu zastupljenost u državnoj upravi, nezadovoljstvo funkcionisanjem Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Iz Romskog savjeta preporučuju izmjenu izbrornog zakonodavstva kako bi se toj zajednici omogućio niži izborni cenzus i politička zastupljenost u parlamentu Crne Gore.

Hrvatsko nacionalno vijeće predložilo je da se pripadnicima koji slave nacionalni praznik konkretne zajednice obezbijediti slobodan radni dan.

Savjet Muslimana Crne Gore iznio je stav da su vrijeme i praksa pokazali da treba mijenjati Zakon o manjinskim pravima i slobodama, i posebno su se zahvalili predsjedniku Vlade što je u razgovoru sa njima i o njihovim problemima pokazao ličnu i profesionalnu iskrenost.

Srpski nacionalni savjet naglasio je da su Srbi do sada kao nacionalna zajednica pretrpjeli najveću i najsnažniju diskriminaciju i zahtijevao prekid ovakve prakse.

Iz Albasnkog nacionalnog savjeta smatraju da u javnom servisu Radio i Televizije Crne Gore treba da postoji posbean kanal na albanskom jeziku, saopšteno je iz kabineta.

"Uz probleme koje su definisali kao karaktetistike funkcionisanja Bošnjačkog vijeća, zadovoljni činjenicom da su Vlada i resorni ministar Leposavić, te premijerova savjetnica za manjine Maida Gorčević otvorili široke konsultacije i pokazali spremnost da se konkretni problemi bez zadrške rješavaju, Bošnjačko vijeće saopštilo je da Vlada na njihovu podršku može da računa", piše u saopštenju.

Sastanak je završen dogovorom o novom susretu, gdje će se zajednički tražiti rješenja za sve ono što su realni problemi u funkcionisanju nacionalnih savjeta i zaštiti prava manjina.

Sastanku su se odazvali: Zvonimir Deković – Hrvatsko nacionalno vijeće, Ejup Nurković i Alisa Džogović Murić – Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori, Faik Nike – Albanski nacionalni savjet, Senad Sejdović i Ana Popović – Romski nacionalni savjet, Sabrija Vulić – Savez Muslimana Crne Gore, i Momčilo Vuksanović – Srpski nacionalni savjet.