Čekaju se pisma ili novi konkurs

Posljednjeg dana konkursa Sudskog savjeta još nema kandidatura za mjesto predsjednika Vrhovnog suda. Postoji mogućnost da se prijave pošalju poštom

21549 pregleda 23 reakcija 9 komentar(a)
Medenica ranije na sjednici Sudskog savjeta (arhiva/ilustracija), Foto: Savo Prelević
Medenica ranije na sjednici Sudskog savjeta (arhiva/ilustracija), Foto: Savo Prelević

Posljednjeg dana konkursa niko još nije dostavio zvaničnu kandidaturu na konkurs Sudskog savjeta kako bi zamijenio dugogodišnju predsjednicu Vrhovnog suda Vesnu Medenicu na toj čelnoj poziciji u pravosuđu.

“Vijestima” je u Sudskom savjetu pojašnjeno da niko nije direktno dostavio prijavu, ali postoji mogućnost da neko poštom pošalje kandidaturu, tako da će epilog biti poznat najkasnije do petka 29. januara - do kada mogu da stignu pisma poslata zaključno sa jučerašnjim datumom.

Sudski savjet je 31. decembra 2020. godine, dan nakon odlaska Vesne Medenice, donio odluku da raspiše javni konkurs, koji je zvanično objavljen 11. januara i trajao je 15 dana.

Ako ne bude kandidata, što je sada izvjesno, trka za čelnu poziciju u Vrhovnom sudu vratiće se na početak.

“Vijesti” su kontaktirale nekoliko uglednih sudija, koji imaju reference da se prijave na konkurs, ali oni su pojasnili da nijesu željeli to da učine, jer je zbog praznika bio kratak rok Sudskog savjeta da napišu detaljnu analizu stanja u pravosuđu ali i predloge na koji način da mijenjaju loše stvari unutar sudijske organizacije.

Ko će zamijeniti Vesnu Medenicu, koja 13 godina bila na čelnoj pozici u pravosuđu, od velike je važnosti za cijeli sudski sistem, koji su protekle gotovo dvije godine obilježili sporni neustavni izbori na tri ili više mandata na čelnim pozicijama unutar pravosuđa zbog čega su nekoliko puta stizale packe od Evropske komisije.

Za predsjednika Vrhovnog suda može biti biran kandidat koji ima radno iskustvo od najmanje 15 godina kao sudija ili državni tužilac, ali i da se odlikuje profesionalnom nepristrasnošću, visokim stručnim i moralnim kvalitetima...

Ukoliko se neko pismom prijavi na konkurs, Sudski savjet je dužan da sačini listu kandidata, koji ispunjavaju zakonom propisane uslove za izbor, a potom da spisak dostavi Opštoj sjednici Vrhovnog suda radi obavljanja razgovora sa prijavljenim kandidatima.

Nakon intervjua na nekoj od opštih sjednica Vrhovnog suda - tajnim glasanjem utvrđuje se predlog za izbor predsjednika Vrhovnog suda. Izbor najboljeg kandidata mora imati jasno obrazloženje, nakon čega se dostavlja Sudskom savjetu koji obavlja novi intervju.

“Sudski savjet, na osnovu obavljenog intervjua i predloga, donosi odluku o izboru predsjednika Vrhovnog suda”, piše u Zakonu o sudskom savjetu i sudijama.

Akcija za ljudska prava HRA prije nekoliko dana je ponovila da Sudski savjet funkcioniše preko dvije godine u statusu spornog legitimiteta, da je njihov rad obilježio niz nezakonitosti prilikom izbora budućih sudija i da je posljednje utvrdio i Upravni sud presudom, kojom je poništio odluku o izboru 10 kandidata za sudije iz jula 2019. godine.

HRA je reagovala zbog načina na koji je Sudski savjet sproveo prvi dio pisanog testiranja prijavljenih kandidata za izbor 10 sudija osnovnih sudova - u saopštenju su konstatovali da se Sudski savjet oglušio o apel da se postupak testiranja odloži dok se rizik od zloupotreba ne isključi ili bar znatno smanji.

HRA je ranije tražila od Sudskog savjeta da izmijeni postupak testiranja da bi se spriječilo ponavljanje skandala vezanih za prepisivanje na testovima, poput posljednjeg iz marta 2020. godine, ali to nije urađeno.

Bulatović i Tešić hoće u Vučkovićevu fotelju

Na konkurs Sudskog savjeta za mjesto predsjednika Osnovnog suda u Kotoru prijavile su se sudije Veljko Bulatović i njegova koleginica Momirka Tešić.

“Vijesti” saznaju da i sudija iz Kotora Predrag Krstonijević namjerava da se kandiduje, ali to do juče nije uradio lično. Međutim, postoji mogućnost da prijavu pošalje i poštom.

Oni imaju namjeru da zamijene “vječnog” predsjednika Osnovnog suda u Kotoru Branka Vučkovića, koji je na tom mjestu od 1986. godine u čak osam mandata i to u četiri države - SFRJ, SRJ, SCG i Crnoj Gori...

Sutkinja Tešić postavljena je za zamjenika Vučkovića, koji je otišao u penziju. Sudija Bulatović je u posljednje dvije godine bio dva puta pred Etičkom komisijom i Disciplinskom komisijom Sudskog savjeta. Prvi put nakon objavljivanja navodno neprimjerenih fotografija iz bazena, zbog čega je donijeta odluka da je prekšio kodeks. On se zbog toga žalio Upravnom sudu, koji je poništio odluku Etičke komisije. Sada se čeka novi postupak u tom slučaju...

Disciplinska komisija trebalo bi da ispita sudiju Bulatovića, koji je zbog bolesti odlagao saslušanje, na navode pritužbe, koju je osoba sa inicijalima B.J. dostavila bivšoj predsjednici Vrhovnog suda...

Bulatović je, međutim, Specijalnom državnom tužilaštvu podnio krivičnu prijavu protiv Medenice, NN osoba u Sudskom savjetu, ali i uredništva portala Aktuelno, na kojem je objavljena pritužba.

Vijestima je tada rekao da je prijavu podnio protiv Medenice, zbog osnovane sumnje da je počinila krivično djelo - prinuda, jer ga je uz prijetnje u njenoj kancelariji tjerala da podnese ostavku na mjesto sudije u Kotoru.

Bonus video: