UPRAVNI ODBOR UCG DANAS ZASJEDA

Kraj Bjeličine ere na čelu Univerziteta?

Studentski parlament podržao izglasavanje nepovjerenja predsjedniku UO UCG, ali i pokretanje postupka za razrješenje rektora Nikolića

10335 pregleda 218 reakcija 15 komentar(a)
Upravni odbor danas o smjenama: Nikolić i Bjelica, Foto: UCG
Upravni odbor danas o smjenama: Nikolić i Bjelica, Foto: UCG

Predstavnici studenata Univerziteta Crne Gore podržaće inicijativu za izricanje nepovjerenja predsjedniku Upravnog odbora Dušku Bjelici, ali i inicijativu za pokretanje postupka za razrješenje rektora Danila Nikolića.

Skupština Studentskog parlamenta sinoć je jednoglasno podržala odluku o podršci inicijativama članova Upravnog odbora UCG u ime Vlade kao osnivača, za izglasavanje nepovjerenja dugogodišnjem predsjedniku UO Bjelici i smjenu Nikolića.

To znači da već na današnjoj sjednici Upravnog odbora može biti smijenjen Duško Bjelica sa pozicije predsjednika tog tijela i izabran novi prvi čovjek tog upravljačkog tijela UCG, ali i otpočeta procedura za smjenu Nikolića.

Za ovakav ishod treba da glasa osam od 15 članova UO. U tom tijelu je pet predstvanika Vlade kao osnivača i tri studentska predstavnika. Ostali članovi su iz redova akademskog i neakademskog osoblja UCG.

U obrazloženju odluke stoji da je Studentski parlament nezadovoljan odnosom i podrškom Univerziteta u vezi sa više, za visokoškolce, važnih pitanja. Smatraju da je izostala odlučnija reakcija UCG pred drugim nadležnim institucijama, u prvom redu u vezi sa hiperprodukcijom diploma.

„...Izostanak sprovođenja zakonske obaveze o rangiranju univerziteta, nedovoljna ulaganja u infrastrukturu i izostanak suštinske primjene zakonske obaveze o praktičnoj nastavi na svim studijskim programima. Nadalje, Skupština Studentskog parlamenta dijeli stav iz predmetnih inicijativa da je u navedenim pitanjima, najprestižnija ustanova visokog obrazovanja u Crnoj Gori mogla i morala da uradi mnogo više, te na taj način doprinese unapređenju uslova i kvalitetu studiranja. Takođe, Skupština dijeli stav da je Univerzitet, na čelu sa aktuelnom upravom, često postavljao Studentski parlament na prvu liniju odbrane od raznih ‘napada’ od strane javnosti, što je dovelo do situacija u kojima su studentski predstavnici preuzimali odgovornost i kada to nije bilo opravdano...“, navodi se u odluci Skupštine Studentskog parlamenta, na čijem je čelu Saša Roćen.

Upravni odbor raspravljaće danas o izglasavanju nepovjerenja aktuelnom predsjedniku Dušku Bjelici, ali i o incijativama nevladine organizacije Centar za građansko obrazovanje, koja je tražila pokretanje procedure razrješenja rektora Nikolića, navodeći da ne poštuje sudske odluke, zbog čega u pojedinim slučajevima plaća i sankcije.

Prema navodima CGO, radi se o prinudnoj naplati od skoro 20.000 eura zbog neizvršavanja samo jedne sudske presude.

Sa UCG su i juče ponovili da se radi o sudskim procesima započetim 2005. (rješavanje stambene problematike prof. dr Jelice Stojanović sa Filozofskog fakulteta iz Nikšića) i 2014. (konkurs u izboru zvanja dr Dušana Bugarina, odnosno prof. dr Gordane Šebek sa Biotehničkog fakulteta).

„Riječ je o predmetima iz prethodnog vremena i da su isti, samo sticajem okolnosti i/ili neažurnosti pojedinaca, ‘došli na naplatu’ sadašnjem rukovodstvu, i koji su dalje rješavani shodno instrukcijama nadležnih službi Rektorata. Stoga, a shodno pomenutim medijskim objavama, imamo bojazan da će se obistiniti ranije izrečene tvrdnje jednog od naših profesora ‘da se Crna Gora odavno našla u matriksu nekih nevladinih organizacija, koji samo sa slabim Univerzitetom koji treba prikazati u javnosti kao nekompetentan i pasivan, mogu da dođu do svojih grantova, do zagarantovanih mjesta u raznim vladinim komisijama, pa čak i do toga da svoje ‘ekspertsko’ mišljenje pretvore u zakone kojima pokušavaju da regulišu pitanja nauke i akademizma na najznačajnijoj crnogorskoj instituciji, a to je bio i ostao i ostaće Univerzitet Crne Gore’, te se ujedno i pitamo da li ‘lov na glave’, kojeg smo sada svjedoci, ima pečat ličnog i jeftinog senzacionalizma“, navodi se u saopštenju Rektorata UCG.

Ističu i da čudi da „iste nevladine organizacije i da ti isti mediji koji uporno prenose njihove paušalne i poluprovjerene istine neće da objave informaciju o uspješnom finansijskom poslovanju UCG“.

„Ne žele da objave informaciju da je UCG od minusa u poslovanju od preko 10 miliona eura došao do plus 14,9 miliona eura sopstvenih sredstava posljednjeg dana 2020...”, istakli su iz Rektorata UCG.

Bjelica: Žele funkciju predsjednika UO pošto-poto

Nakon saopštenja Studentskog parlamenta o odluci da će podržati izglasavanje nepovjerenja predsjedniku UO, profesor Bjelica je saopštio da je “prethodnih dana i nedjelja, između ostalog, bio meta napada i kritika u pojedinim medijima u vezi sa stambenom problematikom na UCG i revizorskim izvještajem o internoj kontroli poslovanja Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, iz perioda 2011. i 2012, kada sam bio dekan Fakulteta”.

“Upravni odbor UCG je na sjednici od 15. 04. 2014. godine usvojio Zaključak br. 07- 296/6 kojim je usvojen Konačni izvještaj Memorandum revizije na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje, koji je sačinila Služba za unutrašnju reviziju UCG br. 07-296/3 od 27. 03. 2014. godine, sa osnovanim primjedbama Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje iskazanim aktom br. 325 od 09. 04. 2014. godine, koje postaju sastavni dio ovog izvještaja. Sastavni dio ovog zaključka čine Konačni izvještaj i Odgovor Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje br. 325 od 09-04. 2014. godine.

Dekan Fakulteta za sport je odgovoran za postupanje po nalazima i preporukama unutrašnje revizije. Da tada, kao ni kasnije, ništa nije rađeno sakriveno...”, stoji u reagovanju Bjelice.

On se nije osvrnuo na podatke do kojih su “Vijesti” došle i objavile ih prošle sedmice, a koji ukazuju na to da je novac u tom periodu korišten i u privatne svrhe.

“Inače, po ‘anonimnoj’ krivičnoj prijavi, u vezi sa tim, i u Specijalnom državnom tužilaštvu Crne Gore bio je formiran predmet 2016. Tada je bila izuzeta kompletna dokumentacija iz tog perioda, za period od čak četiri godine poslovanja. Nakon detaljnog uvida i pregleda iste od nadležnog tužilaštva taj predmet je obustavljen i izuzeta dokumentacija je vraćena. I tada i sada, izvori su isti, a cilj sam ja”, tvrdi Bjelica.

Navodi i da je meta kada su u pitanju stambeni krediti, koji još nijesu ni podijeljeni.

“Ja sam lično UCG predao porodični stan od 57 kvadrata koji nije iz radnog odnosa, na najatraktivnijoj lokaciji u centru Podgorice, i doplatio cca 20.000 eura na račun UCG, a dodijeljen mi je po konkursu stan od 90 metara kvadratnih. Znači slovom i brojem ja nijesam dobio trosoban stan, već pod povoljnim uslovima kupio ili dobio 13 kvadrata stana za koje sam se obavezao na vjernost UCG od 10 godina. Po javnom konkursu iz 2006. Znači, siguran sam da na UCG ne postoji niti jedna osoba koja je uložila porodični stan iz nasljeđa i doplatila novac, a dobila samo 13 kvadrata. Ako ima iko takav da je od nastanka UCG riješio stambeno pitanje i manje dobio od UCG, a više uložio od mene, javno ga pozivam da meni vrati uloženo, a da dobit od 13 kvadrata tj. stan koji sam ja dobio od UCG preuzme isti od mene i ja od njega njegovu dobit uz moj tadašnji ulog u UCG”, poručio je predsjednik UO.

Ističe o da se nikada nije bavio onima koji su od UCG dobili više od njega...

“Ja sam dozvolio uvid i u bankovni račun, iako to nije bitno sve jer ovdje je meta funkcija predsjednika Upravnog odbora koja se želi pošto-poto”, zaključio je Bjelica.