Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta

Krivokapić: Kultura sjećanja na stradanje naša je obaveza

Premijer najavio da će tokom prve zvanične posjete Izraelu obići i Jad Vašem

5330 pregleda 5 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Luka Zeković
Krivokapić, Foto: Luka Zeković

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta prilika je da odamo počast milionima nedužnih ljudi, koji su stradali samo zbog toga što su bili drugačiji, poručio je premijer Zdravko Krivokapić.

Na današnji dan prije 76 godina, sovjetska Crvena armija oslobodila je posljednje zatočenike u koncentracionom logoru Aušvic, čime je, kako je kazao Krivokapić, prekinuta tragedija biblijskih razmjera, a čiju svirepost i masovnost svijet nije zapamtio.

"Holokaust je jedinstvena pojava u istoriji. Zločinačkom politikom i monstruoznom ideologijom pokušano je potpuno uništenje jednog naroda, koji nije bio usamljen u tom stradanju. I na prostoru bivše Jugoslavije, uz Jevreje, stradali su i drugi narodi, o čemu svjedoče mnogi biljezi naše tragične istorije, među kojima i jedan od najvećih logora – Jasenovac", dodaje premijer.

Dug cjelokupnog čovječanstva je, ističe, da ne dozvolimo da se tako nešto ikada više dogodi, a to možemo i treba da činimo njegovanjem kulture sjećanja na stradanje. "Naša je dužnost da nijednu žrtvu ne prepustimo zaboravu i u tome se možemo učiti od jevrejskog naroda. Zato je obrazovanje od presudne važnosti, kako bi budućim generacijama podigli svijest i razvili osjećaj za ovako važne društvene teme", kazao je Krivokapić.

Najavio je da će tokom prve zvanične posjete Izraelu neizostavno obići i Jad Vašem, zvanični memorijalni centar za jevrejske žrtve holokousta, "sa kojim želimo najtješnju saradnju".

"Pridružujemo se zemljama širom svijeta koje obilježavaju Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta, sa ponosom ističući da ćemo kao zemlja suživota različitih naroda, religija, tradicija i kultura, uvijek nastojati da budemo na strani dobra, pravde i istine", zaključio je premijer.