Borci pokrenuli inicijativu da se ulica u Nikšiću nazove imenom Luja Daviča

„Prisjećajući se svih nevinih žrtava holokausta, koji je nacistička Njemačka organizovano sprovodila nad Jevrejima od 1933. do 1945. i u kojima je ubijeno oko šest miliona Jevreja, od kojih je preko tri miliona nastradalo u koncentracionim logorima, prisjećamo se i svih ostalih nevinih žrtava Drugog svjetskog rata, a pogotovo žrtava koje su podnijeli jugoslovenski narodi koje su uz ruski i poljski narod bile i najmnogobrojnije“, stoji u saopštenju UBNOR-a

5559 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Udruženje boraca NOR-a (UBNOR) i antifašista Nikšića Međunarodni dan borbe protiv holokusta i antisemitizma, 27 januar, obilježilo je polaganjem cvijeća na spomen-ploču posvećenu junačkom podvigu jevrejskog muzičara, baletskog igrača, pedagoga, kompozitora.

„Prisjećajući se svih nevinih žrtava holokausta, koji je nacistička Njemačka organizovano sprovodila nad Jevrejima od 1933. do 1945. i u kojima je ubijeno oko šest miliona Jevreja, od kojih je preko tri miliona nastradalo u koncentracionim logorima, prisjećamo se i svih ostalih nevinih žrtava Drugog svjetskog rata, a pogotovo žrtava koje su podnijeli jugoslovenski narodi koje su uz ruski i poljski narod bile i najmnogobrojnije“, stoji u saopštenju UBNOR-a.

Jedna od tih žrtava bio je i Lujo Davičo, koji je poslije aprilskog rata 1941. godine sa grupom nikšićkih studenata ljevičara iz Beograda došao u Nikšić

„Proljeća 1942. godine partizanske snage se povlače u Bosnu, a saradnici okupatora nad patriotama zavode teror i isporučuju ih Itaijanima. Lujo Davičo predosjećajući da će biti otkriven, 25. juna 1942. godine u menzi hotela 'Nikšić', gdje je radio, baca bombu među italijanske oficire. Tom prilikom nekoliko njih je nastardalo, ali on nažalost nije uspio da pobjegne. Italijanski oficiri su ga uhvatili i masakrirali. Nikad nije pronađen njegov grob“, podsjetili su iz UBNOR-a.

Udruženje boraca NOR-a i antifašista Nikšića pokrenulo je inicijativu kad nadležnih opštinskih organa da se jedna ulica u Nikšiću nazove imenom Luja Daviča.

Bonus video: