zatražili od ask-a

CGO: Utvrditi odgovornost poslanika koji nijesu podnijeli izvještaje

"Svi poslanici 27. saziva Skupštine su morali predati imovinske kartone u roku od 30 dana od dana održavanja Konstitutivne sjednice, koja je održana 23.septembra prošle godine, odnosno 30. dana nakon stupanja na funkciju poslanika ukoliko su kasnije ušli sa poslaničke liste na neko od upražnjenih mjesta", kazali su iz CGO-a

4560 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Centar za građansko obrazovanje (CGO) zatražio je od Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) da utvrdi odgovornosti i pokrene postupak protiv poslanika i poslanica 27. saziva koji nijesu podnijeli izvještaje o prihodima i imovini nakon stupanja na funkciju.

U Inicijativi CGO-a navodi se da je ogroman broj poslanika novog saziva Skupštine Crne Gore prekršio član 23 Zakona o sprječavanju korupcije koji javne funkcionere obavezuje na podnošenje izvještaja o prihodima i imovini 30 dana po prestanku funkcije, kao i 30 dana od dana stupanja na funkciju.

U CGO-u smatraju da su svi poslanici novog saziva bili obavezni da podnosu izvještaja zbog stupanja na funkciju, odnosno vršenja novog poslaničkog mandata.

Ocjenjuje se da član 14 Zakona o izboru odbornika i poslanika koji propisuje da danom potvrđivanja mandata poslanika, prestaje mandat poslanika prethodnog saziva, pokazuje da se ne može govoriti o kontinuiranom vršenju javne funkcije, kod onih koji su bili poslanici u prethodnom sazivu.

Ističe se da nema kontinuiteta u vršenju funkcije poslanika u prethodnom i u sadašnjem sazivu Skupštine.

"Svi poslanici 27. saziva Skupštine su morali predati imovinske kartone u roku od 30 dana od dana održavanja Konstitutivne sjednice, koja je održana 23.septembra prošle godine, odnosno 30. dana nakon stupanja na funkciju poslanika ukoliko su kasnije ušli sa poslaničke liste na neko od upražnjenih mjesta", kazali su iz CGO-a.

U toj nevladinoj organizaciji su zabrinuti da to pitanje nije bilo u domenu redovnih kontrola ASK-a, pa je stoga traženo od Aagencije prioritetno postupanje po Inicijativi.

"CGO je i ranije ukazivao na činjenicu da veliki broj poslanika, kako nove parlamentarne većine tako i opozicije nisu podnijeli izvještaje ASK-u u zakonom predviđenom roku, ali to nije pratila adekvatna reakcija ASK-a", zaključuje se u saopštenju CGO-a.

Preporučujemo za Vas