"savremeno društvo kao da nije izvuklo pouke"

BS: Kulturom sjećanja na žrtve holokausta poručujemo da ne zaboravljamo sve nevino stradale žrtve

Poslanik Bošnjačke stranke Amer Smailović ističe da Skupština mora biti institucija iz koje će se slati iskrene poruke pomirenja i pozivanja na toleraniciju i suživot

2735 pregleda 25 reakcija 15 komentar(a)
Poslanici BS Ervin Ibrahimović i Amer Smailović, Foto: Bošnjačka stranka
Poslanici BS Ervin Ibrahimović i Amer Smailović, Foto: Bošnjačka stranka

Baštiniti kulturu sjećanja na žrtve holokausta znači ne zaboravljati sve nevino stradale žrtve, ali i čuvati pouku i poruku da se isti više nikada i nikome ne ponovi, saopšteno je iz Bošnjačke stranke povodom 27. januara, Međunarodnog dana sjećanja na holokaust i sprječavanje zločina protiv čovječnosti.

Poslanik BS Amer Smailović kazao je da jevrejski i bošnjački narod dijele slično iskustvo pogroma i istrijebljenja.

“Prisustvom Izložbi povodom 27. Januara, Međunarodnog dana sjećanja na holokaust i sprečavanje zločina protiv čovječnosti, u organizaciji Skupštine Crne Gore, poslanici BS žele da daju doprinos kulturi sjećanja na stravične pojave kakva je holokaust i pogrom jevrejskog naroda u Drugom svjetskom ratu. Nažalost, savremeno društvo kao da nije izvuklo pouke iz tog perioda. I danas na tlu Evrope i svijeta postoje retrogradne krajnje desničarske skupine i organizacije koje propagiraju ideje fašizma, šovinizma, netolerancije i stavova kojima se direktno krše ljudska prava”, kazao je Smailović.

Prema njegovim riječima, ni Crna Gora nije pošteđena od te pošasti.

“Danas se i u javnom diskursu, na društvenim mrežama, ali i najvišim zvaničnim državnim tijelima kakvo je Skupština Crne Gore mogu čuti nečuvene diskusije i negiranje genocida u Srebrenici, kao i javna pozivanja ratnih drugova da budu spremni. Prijetnje zakopanim oružjem i iznošenje stavova da Crnu Goru ne mogu voditi Bošnjaci i Albanci predstavljaju stvaranje klime za kršenje ljudskih prava, a u krajnjem i za one zločine kakvi su zločini protiv čovječnosti, holokaust i genocid", kazao je poslanik BS.

Poručio je da takvim pojavama treba stati na kraj, konstantno se boriti protiv njih, baštiniti kulturu sjećanja, međuvjerskog i međunacionalnog dijaloga. Potrebno je, dodaje, ustanoviti pravne okvire i mehanizme za sprječavanje i iskorenjivanje pojava kakvi su holokaust i genocid.

Smailović ističe da Skupština Crne Gore mora biti institucija iz koje će se slati iskrene poruke pomirenja i pozivanja na toleraniciju i suživot.

“Smatramo da imenovanjem za predsjednika Odbora za ljudska i manjinska prava poslanika koji ne izražava pijetet prema svim nevinim žrtvama, parlamentarna većina ne pokazuje iskrenu spremnost za dijalogom oko svih pitanja koja dijele Crnu Goru. Bošnjačka stranka će nastaviti sa bojkotom sjednica ovog odbora, jer smatramo da ovakvim postupanjem konstituenata vladajuće većine, nisu stvoreni uslovi za rad na jačanju multietničkog i multivjerskog društva”, zaključuje Smailović.