Kotor obilježio tri značajna datuma

Lode (pohvale) Svetom Tripunu – patronu grada Kotora, ove su godine izrečene po 1212.put, a u podne je sa balkona katedrale, izgovorio mali admiral Bokeljske Mornarice Karlo M. Ribica iz Tivta

4059 pregleda 5 komentar(a)
Ispred crkve Svetog Nikole, Foto: Siniša Luković
Ispred crkve Svetog Nikole, Foto: Siniša Luković

Kotor je danas, kao rijetko koji grad u Crnoj Gori, u istom danu obilježio tri značajna datuma za dvije velike monoteističke religije čime je još jednom potvrđena izuzetno bogatstvo i kosmopolitizam kulturno-istorijskog nasljeđa Kotora i Boke.

U crkvi Svetog Nikole, liturgijom je obilježen Savindan, a potom je na Trgu ispred najveće pravoslavne crkve u Starom gradu Gradska muzika Kotor po tradiciji odvirala himnu Svetom Savi.

Ispred katedrale Svetog Tripuna
Ispred katedrale Svetog Tripunafoto: Siniša Luković

Okupljeni su se potom preselili na Trg ispred bazilike Svetog Tripuna gdje su se pridružili svojim sugrađanima katoličke vjeroispovjesti na obilježavanju Loda – uvoda u Tripundanske svečanosti.

Lode (pohvale) Svetom Tripunu – patronu grada Kotora, ove su godine izrečene po 1212.put, a u podne je sa balkona katedrale, izgovorio mali admiral Bokeljske Mornarice Karlo M. Ribica iz Tivta.

Liturgiji u crkvi Svetog Nikole i svečanosti pred katedralom Svetog Tripuna prisustvovalo je i rukovodstvo Opštine Kotor predvođeno gradonačelnikom Vladimirom Jokićem.

Kotorski čelnici potom su povodom dana sjećanja na holokaust, u Pomorskom muzeju obišli izložbu posvećenu jevrejskom kulturnom nasljeđu u Kotoru.

Iz Pomorskog muzeja
Iz Pomorskog muzejafoto: Siniša Luković

U tom gradu inače, postoji i malo jevrejsko groblje, a upravo je u toku međunarodni projekat „Otkrivanje, izlaganje i korišćenje jevrejske baštine u Dunavskom regionu – Rediscover“, čiji je akter bila i Opština Kotor.

U okviru pilot aktivnosti na tom projektu, u Pomorskom muzeju je pripremljena izložba na kojoj je predstavljena arhivska istraživanja jevrejske kulturne baštine u Boki u periodu od XVI do XX vijeka, a arhitektonski je snimljeno i rekonstruisano malo jevrejsko groblje u Škaljarima.

Bonus video: